Persbericht

Doctors veroveren de arbeidsmarkt

Gent, 25 september 2017

Op donderdag 28 september trekken maar liefst 150 doctoraatsstudenten naar de site van ArcelorMittal Gent om zich een hele dag te verdiepen in de carrièremogelijkheden na het doctoraat. Het gaat om een jaarlijks initiatief van alle Vlaamse universiteiten dat gecoördineerd wordt door de Universiteit Gent. Dit jaar vormen doctorandi uit de (bio)ingenieurs- en natuurwetenschappen de doelgroep. ArcelorMittal is slechts een van de vele werkgevers die dergelijke profielen als werknemer wil binnenhalen.

Doctorandi uitstekend gewapend

De conferentie “From PhD to Job Market” wordt dit jaar al voor de 10de keer georganiseerd en verwelkomt deelnemers uit de vijf Vlaamse universiteiten: de Universiteit Gent, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen, KU Leuven en UHasselt. Met dit evenement willen de universiteiten doctorandi bewustmaken van de evolutie van de arbeidsmarkt en van de talloze opportuniteiten die hen wachten na het verwerven van dit prestigieuze diploma.

“Dat doctoraathouders het moeilijk hebben om buiten de universiteit een baan te vinden, zoals we wel eens lezen in de pers, klopt gewoonweg niet”, zegt Katrien De Gelder van de Universiteit Gent. De Gelder en haar collega’s van de Doctoral Schools organiseren opleidingen en tal van andere activiteiten die doctorandi klaarstomen voor een carrière na het doctoraat. “Een doctoraat is meer dan een extra diploma: onze doctors hebben vele jaren professioneel meegedraaid in een onderzoeksgroep of labo en kunnen een breed scala aan kennis en vaardigheden voorleggen. Dat maakt hen bijzonder gegeerd op de arbeidsmarkt, zeker nu de babyboomers massaal met pensioen gaan en de ‘war for talent’ in alle hevigheid woedt. Het is belangrijk dat doctoraatsstudenten zich goed voorbereiden op deze clash: hoe zien ze hun verdere carrière zelf?”

De Universiteit Gent biedt daarom tal van opleidingen en ondersteuning om haar doctorandi te helpen tot geïnformeerde en bewuste keuzes te komen. Daarnaast kunnen de doctors in spe workshops volgen om actief te werken aan de vaardigheden die ze nodig zullen hebben voor het soort functie dat ze ambiëren.

Diverse profielen welkom bij ArcelorMittal Gent

De conferentie wordt al voor de tweede keer gehouden bij ArcelorMittal Gent. ArcelorMittal Gent is, wereldwijd, een topbedrijf in de staalsector op het vlak van product- en procesinnovatie. “Innovatie zit in onze genen. De kracht van onze site ligt in ons vermogen om te innoveren en de grenzen van de staalproductie continu te verleggen waarbij we nog meer richting de ‘slimme fabriek van de toekomst‘ willen evolueren. We zoeken voortdurend naar doorbraken in processen, werkmethodes en producten en ontwikkelen vandaag reeds een visie over waar we binnen 15-20 jaar willen staan. Hierin speelt ‘Industrie 4.0’ een hoofdrol”, zegt Matthieu Jehl, CEO ArcelorMittal Belgium.

Net als andere bedrijven, verwelkomt ArcelorMittal Gent hooggekwalificeerde profielen met open armen. Zij gaan niet alleen aan de slag in de productie of het onderhoud, maar kunnen zich ook toeleggen op informatica, automatisering, engineering of onderzoek en ontwikkeling, al dan niet in een internationale omgeving. “We rekenen op sterk gekwalificeerde medewerkers, onder wie ruim 470 ingenieurs en 66 doctors, om onze interne processen voortdurend te optimaliseren en tegemoet te blijven komen aan de steeds strengere eisen van onze klanten. We zijn dan ook erg blij om dit evenement mee te kunnen organiseren”, aldus Matthieu Jehl. “We waarderen de creativiteit en het analytische vermogen van doctoraatshouders. Zij dragen bij tot de uitstekende prestaties van ons bedrijf.”

Doctoraathouders kunnen ook aan de slag bij het staalonderzoekscentrum OCAS, een joint venture tussen ArcelorMittal en het Vlaamse gewest. Tijdens de conferentie zullen doctors die aan het werk zijn bij ArcelorMittal Gent een concreet beeld geven van de waarde van hun diploma op de arbeidsmarkt.

Praktisch

De conferentie “From PhD to Job Market” vindt plaats op donderdag 28 september 2017 van 9u30 tot 17u30 bij ArcelorMittal Gent, John Kennedylaan 51, 9042 Gent. (Het programma van de conferentie)

 

Info

Jan Cornelis
Woordvoerder – ArcelorMittal Belgium
Tel.: +32 (0)9 347 35 72 / +32 (0)499 599 394
jan.cornelis@arcelormittal.com

Katrien De Gelder
Universiteit Gent
Tel.: +32 (0)486 16 70 34
Katrien.DeGelder@UGent.be