Indrukwekkende nieuwe havenkraan voor ArcelorMittal in Gent vaart North Sea Port binnen.


ArcelorMittal Belgium investeerde 13,3 miljoen euro in twee nieuwe “custom-made” havenkranen die het bedrijf op de komst van de nieuwe zeesluis in Terneuzen moeten voorbereiden. De grootste van beide kranen, met een maximale hoogte van maar liefst 85 meter, zal morgennamiddag (27/2) de North Sea Port binnenvaren.

Tegen 2022 wordt de nieuwe zeesluis in Terneuzen verwacht om operationeel te zijn. De sluis zal de Gentse haven, en dus ook de bedrijfskade van ArcelorMittal in Gent, toegankelijk maken voor grote Capesize-zeeschepen. Dit zijn schepen met een laadvermogen van maar liefst 120.000 ton.

In het kader daarvan plaatste ArcelorMittal Belgium een bestelling voor twee nieuwe havenkranen. De eerste kraan werd 2016 in dienst genomen en dient om duwbakken (met steenkool, ertsen…) te lossen. De tweede kraan, een grijperkraan (A9) die, na een tussenstop in het Kluizendok, binnenkort aan de kade van ArcelorMittal in Gent zal toekomen, dient om grondstoffen uit Capesize-zeeschepen te kunnen lossen.

Nieuwe havenkraan voor ArcelorMittal in Gent

Deze nieuwe kraan heeft een hefvermogen van 50 ton, een bereik richting waterzijde van 40 meter en een losvermogen van maar liefst 2.000 ton per uur. De kraan wordt geleverd door de Italiaanse leverancier ‘Danieli’. Het ontwerp en concept van de nieuwe kraan is gebaseerd op de kennis en ervaring van het ArcelorMittal-projectteam

De kraan werd geconstrueerd in Vitoria-Spanje en is samengebouwd en getest in de haven van Bilbao-Spanje waar ze mid februari op een ponton is geladen. De indrukwekkende kraan zal morgen het kanaal Gent-Terneuzen binnenvaren, richting het Kluizendok. Hier wordt ze de komende tien dagen voorbereid om op de kade van ArcelorMittal in Gent te kunnen worden gelost. Het lossen op de kade zal een tweetal dagen duren.

Over ArcelorMittal Belgium     
ArcelorMittal Belgium, met vestigingen in Gent, Luik, Genk en Geel telt meer dan 5.000 medewerkers. De totale directe en indirecte tewerkstelling wordt op 13.000 jobs geraamd. Het bedrijf produceert hoogwaardig staal voor de meest uiteenlopende toepassingen in de automobielsector en andere industriële sectoren zoals de bouwsector, witgoedsector, verpakkingssector…

Contact

Jan Cornelis
jan.cornelis@arcelormittal.com
Tel.: +32 (0)9 347 35 72 / +32 (0)499 599 394
John Kennedylaan 51, B-9042 Gent

Barbara De Lembre
barbara.delembre@arcelormittal.com
Tel.: +32 (0)9 347 39 87 / +32 (0)495 59 39 03
John Kennedylaan 51, B-9042 Gent