ArcelorMittal ontwikkelt een nieuw duurzaamheidsprogramma in Europa

26 november 2019 – ArcelorMittal kondigt vandaag aan dat het van plan is om een nieuw duurzaamheidsprogramma door te voeren in heel Europa, met de bedoeling de ResponsibleSteel-certificering te verkrijgen voor alle sites van ArcelorMittal Europa – Vlakke Producten. Dit programma van 12 maanden zal elke site in staat stellen om te bewijzen dat onze productieprocessen voldoen aan strikt gedefinieerde normen voor een breed scala aan sociale, milieu- en bestuurscriteria.

ResponsibleSteel is het eerste wereldwijde initiatief voor de standaardisatie en certificering van de staalindustrie met de betrokkenheid van verschillende stakeholders. ResponsibleSteel is gericht op het definiëren en bevorderen van verantwoorde praktijken voor de verbetering van:

  • de strijd tegen de klimaatverandering en de uitstoot van broeikasgassen,
  • waterbeheer en biodiversiteit,
  • mensenrechten en arbeidsrecht,
  • gemeenschapsrelaties en zakelijke integriteit.

De standaard is gebaseerd op 12 principes met een verscheidenheid aan criteria en onderliggende vereisten. Om de certificering van ResponsibleSteel te verkrijgen, wordt elke site onderworpen aan een strenge audit door een derde partij, waarbij een onafhankelijk certificeringscomité de uiteindelijke certificatiebeslissing neemt.

Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europa – Vlakke Producten, zei: “Verantwoorde productietechnieken en hoge ethische en bedrijfsstandaarden zijn criteria die steeds belangrijker zijn geworden voor onze klanten en consumenten. Het staat centraal in onze manier van werken: we willen onze klanten de zekerheid geven dat we aan hun verwachtingen op het gebied van duurzaamheid voldoen door de koolstof-, milieu- en sociale standaarden in elke fase van de productie respecteren.”

Hij voegt eraan toe : “Rekening houdend met de aanzienlijke investeringen die we nu al realiseren om onze CO2-voetafdruk te verkleinen en om milieunormen toe te passen in al onze sites, ben ik ervan overtuigd dat we voor al onze sites binnen Vlakke Producten Europa binnen de gestelde termijn de certificering zouden moeten verkrijgen.”

De eerste auditgolf zal plaatsvinden in onze sites in België, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Na de eerste fase zullen andere ArcelorMittal-vestigingen over de hele wereld deel uitmaken van het programma.

In 2020 zal ResponsibleSteel zijn standaard voor de certificering van staalproducten lanceren, die ook strenge eisen zal inhouden voor de ‘supply chain’ van de grondstoffen. ArcelorMittal zal een actieve rol blijven spelen in de ontwikkeling van dit aspect van het programma.

Staal is het meest gebruikte materiaal ter wereld. De afnemers van staal in de sectoren transport, automobiel, infrastructuur, verpakking, bouw, energie en witgoed willen steeds vaker dat de materialen waarmee ze werken, op een verantwoorde manier zijn aangekocht en geproducteerd.

ResponsibleSteel, ‘s werelds eerste certificeringsysteem voor een verantwoorde inkoop van staal, wil aan deze verwachtingen voldoen.

Over ArcelorMittal
ArcelorMittal is ‘s werelds grootste staal- en mijnbouwbedrijf, met 209.000 werknemers, een aanwezigheid in 60 landen en een industriële voetafdruk in 19 landen. Voortgedreven door de wil om veilig en duurzaam staal te produceren, zijn wij de voornaamste leverancier van kwaliteitsstaal op de belangrijkste staalmarkten ter wereld, waaronder de automobielindustrie, de bouw, de huishoudapparaten en de verpakkingen. ArcelorMittal wordt ondersteund door onderzoeks-  en ontwikkelingscentra van wereldklasse en uitstekende distributienetwerken.
In 2018 realiseerde ArcelorMittal een omzet van 76,0 miljard dollar voor een ruwstaalproductie van 92,5 miljoen ton, met een eigen ijzerertsproductie van 58,5 miljoen ton.
ArcelorMittal Belgium, met vestigingen in Gent, Luik, Genk en Geel telt 5.800 medewerkers. ArcelorMittal Belgium beschikt over alle nodige installaties om aangevoerde grondstoffen op een duurzame manier om te zetten in staalproducten met een hoge toegevoegde waarde. In 2018 verzond ArcelorMittal Belgium 6,6 miljoen ton vlakstaal naar zijn klanten.

Meer informatie op http://corporate.arcelormittal.com

Perscontact
ArcelorMittal Belgium
Jan Cornelis
jan.cornelis@arcelormittal.com
Tel.: +32 (0)9 347 35 72 / +32 (0)499 599 394