ArcelorMittal huldigt baanbrekend project in voor koolstofafvang en -gebruik (CCU: Carbon Capture and Utilisation) in Gent, België

  • De CCU-installatie van 200 miljoen euro is de eerste in haar soort in de Europese staalindustrie
  • Project maakt deel uit van een multi-technologie strategie om de koolstofuitstoot in de Gentse fabriek te verminderen

Tijdens een evenement in zijn staalfabriek in Gent, België, in aanwezigheid van de premier van België, Alexander De Croo, Vlaams minister-president Jan Jambon, leden van de Belgische en Vlaamse regering, vice-president van de Europese Investeringsbank Kris Peeters, Lakshmi Mittal, Executive Chairman van ArcelorMittal en Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europe, heeft ArcelorMittal (‘de onderneming’) vandaag met succes zijn vlaggenschipproject voor koolstofafvang en -gebruik (CCU: carbon capture and utilisation) ingehuldigd.

Het Steelanol-project van 200 miljoen euro is een primeur voor de Europese staalindustrie. De CCU-fabriek maakt gebruik van geavanceerde koolstofrecyclingtechnologie, ontwikkeld door onze projectpartner LanzaTech, en gebruikt biokatalysatoren om koolstofrijke afvalgassen uit het staalproductieproces en uit afvalbiomassa om te zetten in geavanceerde ethanol, die vervolgens kan worden gebruikt als bouwsteen voor de productie van een verscheidenheid aan chemische producten, waaronder brandstof voor transport, verf, kunststoffen, kleding en zelfs cosmetische parfum. De geavanceerde ethanol zal door ArcelorMittal en LanzaTech gezamenlijk op de markt worden gebracht onder de merknaam Carbalyst®.

Zodra de productie de volledige capaciteit bereikt, zal de Steelanol-installatie 80 miljoen liter geavanceerde ethanol produceren, bijna de helft van de totale huidige vraag naar geavanceerde ethanol voor het mengen van brandstoffen in België. De jaarlijkse koolstofemissies van de fabriek in Gent zullen met 125.000 ton dalen. Andere partners betrokken bij het Steelanol-project zijn Primetals Technologies en E4tech.

ArcelorMittal Gent zal binnenkort een nieuwe primeur voor de Europese staalindustrie inwijden met het Torero-project, voorzien om in het eerste kwartaal van 2023 operationeel te zijn. Het Torero-project van 35 miljoen euro is bedoeld om duurzame biomassa te verwerken (in eerste instantie in de vorm van afvalhout dat niet voor andere toepassingen kan worden gebruikt) voor gebruik als grondstof in de hoogoven, waardoor er minder fossiele kolen worden gebruikt. Dit project zal de jaarlijkse koolstofuitstoot in Gent met 112.500 ton verminderen. ArcelorMittal Gent wil de komende twee jaar een tweede reactor toevoegen aan zijn Torero-project, waardoor de omvang van het project verdubbelt.

Alexander De Croo, premier van België, zei tijdens het evenement:

“Ik ben verheugd dat ArcelorMittal gedurfde en innovatieve stappen zet om de staalproductie koolstofvrij te maken in de nieuwe installatie in Gent. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering, terwijl we onze toekomstige concurrentiekracht en de Belgische werkgelegenheid veiligstellen. Door te investeren in schone energietechnologieën helpt ArcelorMittal niet alleen de koolstofuitstoot te verminderen, maar zet het ook de norm voor de industrie. De enige weg vooruit is een schonere productie die leidt tot betere producten.”

Jan Jambon, Minister-President van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management:

“Het behoud en de versterking van de zware industrie in Europa is van cruciaal belang voor economische groei en strategische autonomie. De hoge ambities van ArcelorMittal voor duurzaamheid en circulariteit passen binnen de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse regering: een koolstofneutrale en circulaire samenleving tegen 2050, met behoud van industriële en economische activiteiten in onze regio.”

Lakshmi Mittal, Executive Chairman van ArcelorMittal:

“ArcelorMittal Gent wordt algemeen beschouwd als een van de beste staalfabrieken in Europa, met getalenteerde, toegewijde en vooruitdenkende mensen. We willen die reputatie in de toekomst bestendigen en ik geloof dat het werk dat hier wordt uitgevoerd de basis legt voor hoe de staalfabriek van de toekomst eruit zal zien. Dit is een staalfabriek die gebruik maakt van de nieuwste innovatieve technologieën; die gebruik maakt van bronnen van circulaire koolstof; die zoveel mogelijk afvalproducten opvangt en hergebruikt en recycleert tot iets waardevols; en die zich voorbereidt op een toekomst waarin groene waterstof het gebruik van fossiele koolstof overbodig maakt. Het is een sterk voorbeeld van wat mogelijk is met energie, inspanning en natuurlijk briljante wetenschappelijke geesten. Het toont ook aan wat kan worden bereikt door samenwerking, dus ik wil de Belgische en Vlaamse regeringen en de Europese Investeringbank bedanken voor de steun die zij verlenen aan onze inspanningen om over te schakelen naar een koolstofneutrale staalproductie.”

Aditya Mittal, CEO van ArcelorMittal:

“De noodzaak om de weg naar net zero te versnellen is nog nooit zo groot geweest. Gezien de omvang van de uitdaging is het belangrijk om open te staan voor alle technologische oplossingen en zeker bij ArcelorMittal staan we open voor alle technologieën die de impact van de staalproductie naar bijna nul kunnen brengen. De investeringen die we hier in Gent plannen, zijn daar een mooi bewijs van. Het is ook overduidelijk geworden dat samenwerking en partnerschap essentieel zijn om de massale verandering tot stand te brengen die we nodig hebben om koolstofneutraal te worden, zoals dit project aantoont. We hebben nauw samengewerkt met een brede groep belanghebbenden hier in België en ook breder in Europa, aan de voorwaarden en de infrastructuur die de investering in dit soort technologieën en de overgang naar koolstofneutraliteit ondersteunen. Ik wil iedereen bedanken die onze inspanningen heeft gesteund en die vandaag – de inhuldiging van de eerste koolstofafvang- en -gebruiksinstallatie van de Europese staalindustrie – mogelijk heeft gemaakt.”

Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europe

“De inhuldiging van de eerste koolstofafvang- en -gebruiksinstallatie van de Europese staalindustrie is een belangrijk moment voor onze Europese activiteiten en voor onze doelstelling om de koolstofintensiteit van het staal dat we in Europa produceren tegen 2030 met 35 procent te verminderen. Wij zijn er al lang van overtuigd dat onze industrie meerdere technologieën nodig heeft om netto-nul te bereiken, en vandaag is een belangrijk bewijs van onze inzet om die technologieën zo snel mogelijk te ontwikkelen en in te zetten, en om dit decennium zinvolle vooruitgang te boeken. Onze ambitie is duidelijk: het voortouw nemen bij de inspanningen van onze industrie om tot net zero te komen. Het is een enorme uitdaging, maar ook een enorme kans. Een koolstofarme Europese economie heeft koolstofarm staal nodig om haar infrastructuur voor hernieuwbare energie, koolstofarme gebouwen en elektrische voertuigen te bouwen. En onze klanten verwachten dat wij vandaag staal met een lage uitstoot leveren. Projecten zoals Steelanol en Torero zullen ons helpen om aan die vraag te voldoen met ons gamma XCarb®-producten.”  

Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium:

“ArcelorMittal Belgium heeft een passie voor duurzaamheid en circulariteit. We zijn op weg om het duurzame staalbedrijf van de toekomst te worden dankzij nieuwe baanbrekende technologieën zoals Steelanol. Deze technologie draagt bij tot de versterking van ons wereldwijde leiderschap op het vlak van CO2- en energie-efficiëntie in de staalsector. Steelanol is een sterke troef voor onze Europese doelstelling om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 35 procent te verminderen en tegen 2050 een koolstofneutrale staalproductie te bereiken.”

Jennifer Holmgren, CEO LanzaTech:

“Het leiderschap en het engagement van overheden en grote bedrijven zoals ArcelorMittal zijn nodig om ervoor te zorgen dat koolstof voor eenmalig gebruik tot het verleden behoort. Deze belangrijke mijlpaal brengt ons dichter bij een circulaire koolstofeconomie op een moment dat alle duurzame oplossingen nodig zijn om onze klimaatcrisis op te lossen.” De projecten in Gent vormen een belangrijk onderdeel van ArcelorMittal’s klimaatactieplan voor 2030, waarin het bedrijf streeft naar een vermindering van de koolstofintensiteit van het staal dat het produceert met 25 procent wereldwijd en met 35 procent in zijn Europese activiteiten. Naast de vele koolstofarme technologieën die ArcelorMittal ontwikkelt en implementeert, investeert het bedrijf via zijn XCarb® Innovation Fund ook in de beste en slimste technologieën met een rijk potentieel om de decarbonisatie van de staalproductie te versnellen. Tot op heden heeft ArcelorMittal investeringen toegezegd voor een totaalbedrag van 222,5 miljoen dollar, waaronder een investering van 30 miljoen dollar in LanzaTech, de partner van de onderneming in het Steelanol-project. Meer informatie over de klimaatinspanningen van het bedrijf vindt u op https://corporate.arcelormittal.com/climate-action.