Persbericht

ArcelorMittal Belgium organiseert eerste editie van ‘The Challenge’, een hackathon in het kader van industrie 4.0.

Gent, 17 september 2017

Afgelopen weekend, van vrijdagavond 15 tot en met zondagnamiddag 17 september, vond de allereerste hackathon  van ArcelorMittal Belgium plaats in centrum Gent. Het woord hackathon is een combinatie van “hack” wat staat voor het optimaliseren van een programmatie, en “marathon”.

‘The Challenge’ stond open voor studenten en ondernemende jongeren met een sterke interesse in IT en design. De 65 deelnemers van de ArcelorMittal Belgium-hackathon kregen 48 uur de tijd om met een creatieve oplossing voor de dag te komen voor een industrie-gebaseerde probleemstelling gericht op lasbreuken. Rode draad doorheen het hackathonweekend was ‘Slimme fabriek’ en ‘Industrie 4.0’.

Op zondagnamiddag 17 september vond de prijsuitreiking plaats na een zenuwslopende presentatieronde waarbij elk team 5 minuten de tijd kreeg om zijn project voor te leggen aan de vierkoppige jury, met leden van ArcelorMittal Belgium, Universiteit Gent en Universiteit Luik. Er werd 8.500 euro aan prijzengeld uitgedeeld, verdeeld over vier categorieën: Visualisatie, Artificiële Intelligentie, User Experience en een Algemene prijs. De uitreiking gebeurde in aanwezigheid van Staatssecretaris Philippe De Backer.

De winnaars waren:

  • Visualisatie – No Name
  • Artificiële Intelligence – One Bonsai
  • User Experience – Staalent
  • Algemene Prijs – One Bonsai

Best Overall – One Bonsai

Matthieu Jehl, CEO ArcelorMittal Belgium: “Innovatie zit in onze genen. We zijn een hoogtechnologisch en innoverende onderneming, die sterk op industrie 4.0 inzet. Dagdagelijks gaan we actief aan de slag met de nieuwste technieken rond het vergaren, verwerken, visualiseren en analyseren van allerhande (proces)data. Zo willen we de grenzen van het staal maken blijven verleggen. Deze allereerste ArcelorMittal Belgium-hackathon waarbij we op zoek gingen naar een creatieve oplossing voor een complex softwareprobleem, past dan ook perfect in deze cultuur van innovatie.”

Doorheen het hackathonweekend vonden er verschillende workshops en trainingssessies plaats om de deelnemers onder te dompelen in de wereld van industrie 4.0. Hiervoor werd een beroep gedaan op experten van ArcelorMittal Belgium alsook van onder meer Universiteit Luik en Universiteit Gent. Daarnaast werden ook tal van thematische randactiviteiten voorzien, zoals drone-racing,….

Philippe De Backer, Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee: “De digitale revolutie gaat ontzettend snel.  We moeten zorgen dat niemand de digitale trein mist. Initiatieven zoals deze hackathon geven mensen de kans om vertrouwd te raken met de wereld van industrie 4.0 en zijn daarom een onmisbaar element in de digitalisering van België.”

 

Over ArcelorMittal Belgium

ArcelorMittal Belgium, met vestigingen in Gent, Luik, Genk en Geel telt 5.800 medewerkers. De totale directe en indirecte tewerkstelling wordt op 13.000 jobs geraamd. Het bedrijf verzond 6,6 miljoen ton afwerkte staalproducten in 2016, bestemd voor de automobielsector en andere industriële sectoren zoals de bouwsector, witgoedsector, verpakkingssector… 

 

ArcelorMittal Belgium
Jan Cornelis
Woordvoerder

jan.cornelis@arcelormittal.com
Tel.: +32 (0)9 347 35 72 / +32 (0)499 599 394
John Kennedylaan 51, B-9042 Gent