Investering: nieuwe havenkranen

ArcelorMittal Gent plaatste recent een bestelling voor twee nieuwe havenkranen. Het gaat om een investering van 13,3 miljoen euro. Met de bestelling van de kranen loopt ArcelorMittal Gent al vooruit op de komst van de nieuwe zeesluis in Terneuzen.

ArcelorMittal Gent bestelde twee nieuwe havenkranen

De nieuwe zeesluis in Terneuzen wordt verwacht om tegen 2020 operationeel te zijn. De sluis zal de Gentse haven, en dus ook de bedrijfskade van ArcelorMittal Gent, toegankelijk maken voor grote Capesize-zeeschepen.

Eén van de twee bestelde kranen is een zeeschepenkraan (A9) die erop voorzien is om Capesize-zeeschepen te kunnen lossen. Deze schepen zullen aan de kade van ArcelorMittal Gent ca. 120.000 ton grondstoffen bevatten.  Momenteel kan ArcelorMittal Gent aan zijn loskade schepen lossen met een laadvermogen tot 71.000 ton.

Het hefvermogen van de A9-kraan bedraagt 50 ton. De kraan zal 2.000 ton per uur kunnen lossen. De nieuwe A9-kraan zal over windschermen en een sproei-installatie beschikken om stofhinder bij het lossen maximaal te beperken. De bestelling voor de A9-kraan werd geplaatst bij de Italiaanse leverancier Danieli. De indienstname is gepland in het voorjaar van 2016.

De tweede bestelde kraan is een duwbakkenkraan (B1). Als gevolg van de beperkte diepgang van het kanaal, wordt een deel van de scheepslading overgeslagen in duwbakken die met de B1-kraan gelost zullen worden.  Het hefvermogen van de B1 bedraagt 20 ton. De kraan zal 800 ton grondstoffen per uur kunnen lossen uit duwbakken. De B1-kraan werd besteld bij de Turkse leverancier ISIK en de indienstname is voorzien in het voorjaar van 2015.

De investering heeft ook een positieve impact op de bedrijfszekerheid: de twee nieuwe havenkranen zullen immers twee oudere kranen vervangen.

Door de bijkomende loscapaciteit zal ArcelorMittal Gent schepen sneller kunnen lossen. Op die manier verkorten de wachttijden voor de schepen en verminderen de liggelden.

Met deze investeringen bereidt ArcelorMittal Gent vandaag al de toekomst na 2020 voor.