Efficiënte kadeplanning

 • Efficiënte kadeplanning

  In een doorsnee jaar komen algauw meer dan 3.000 schepen naar de kade van ArcelorMittal Gent om er hun grondstoffen te lossen of afgewerkte producten op te pikken. Om alle havenactiviteiten in goede banen te leiden, hebben we zelf een geavanceerd planningsysteem ontwikkeld.

  Een efficiënte kadeplanning leidt de logistiek in goede banen

  Druk schipverkeer

  De maritieme ligging van ArcelorMittal in Gent is een grote troef. Via het kanaal Gent-Terneuzen en de Westerschelde staat de kade immers in verbinding met de Noordzee. We gebruiken die verbinding om jaarlijks meer dan 10 miljoen ton grondstoffen aan te voeren en om meer dan 1,5 miljoen ton afgewerkte producten te verzenden naar onze klanten. Er komen gemiddeld 60 schepen per week naar onze kade. Dat vraagt ernstige logistieke inspanningen.

  Om de activiteiten langs de kade te plannen, moeten we met heel wat factoren rekening houden:

  • hebben we plaats langs onze kade voor dat bepaalde schip?
  • zijn de nodige kranen en kraandrijvers beschikbaar?
  • voldoen we aan de eisen van de klant?
  • werken we kostenefficiënt?

  Eigen software brengt redding

  Om op elk ogenblik een zicht te hebben op de actuele planning en de afwerking ervan in real time te kunnen opvolgen, hebben we in verschillende stappen een indrukwekkende softwaretoepassing ontwikkeld.

  Ons kadeplanningsysteem werkt samen met externe systemen:

  • met ons interne transportsysteem, waarin de schepen die we bestellen, worden geregistreerd. Afhankelijk van het doel en de lading van het schip, wordt de lading automatisch op de juiste havenkraan gepland en zal het systeem via een berekening bepalen wanneer het schip ons bedrijf terug kan verlaten. Al die berekeningen nemen nauwelijks enkele seconden in beslag.
  • met de haven van Gent: zo kunnen wij in real time zien waar een schip zich bevindt voordat het onze kade bereikt.
  • met ons interne systeem dat de havenkraanactiviteiten opvolgt: zo kunnen we zien hoeveel van het voorziene tonnage op een bepaald moment behandeld is.

  Dankzij de nauwe opvolging van de havenactiviteiten, wordt elke wijziging tegenover de planning meteen opgemerkt. Via event-services en een intern ontwikkeld berichtensysteem brengen we meteen alle gebruikers op de hoogte van eventuele wijzigingen. Zo beschikt iedereen op elk moment over de meest recente data.

  Kostenefficiënte kadeplanning

  Een efficiënte planning vereenvoudigt niet alleen het dagelijks werk, maar heeft ook een gunstige invloed op de kosten. Wanneer schepen niet meteen geladen of gelost kunnen worden, moet ons bedrijf immers liggelden betalen. Omdat die liggelden hoog zijn, hebben we er alle baat bij om de verblijftijd van de schepen langs onze kade zo veel mogelijk te beperken.

 • Meer procesinnovatie