Inauguratie productielijn voor Magnelis®, de toonaangevende metallische bekleding die een uitstekende bescherming biedt tegen corrosie

Magnelis® is een unieke metallische bekleding die een levensduur heeft van 50 jaar of meer. Magnelis® werd in 2011 gelanceerd en is inmiddels door een indrukwekkend aantal klanten goedgekeurd voor een groot gamma van toepassingen. Het is gemakkelijk te verwerken, heeft bewezen testresultaten over de hele wereld, en komt daarmee tegemoet aan de ecologische uitdaging van de gegalvaniseerde bekleding van de toekomst. Vandaag opent ArcelorMittal in Gent een nieuwe productielijn die 100% Magnelis® produceert, de tweede lijn in België na Luik (waar Magnelis® werd ontwikkeld).  . 

Magnelis® wordt vervaardigd met behulp van een continu thermisch verzinkingsproces, waarbij het wordt ondergedompeld in een uniek gesmolten bad bestaande uit zink, 3,5% aluminium en 3% magnesium, wat zorgt voor de bijzondere chemische eigenschappen. Dankzij de unieke samenstelling biedt Magnelis® een ongekend niveau van oppervlakte- en randbescherming, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. 

Inauguratie Magnelis ArcelorMittal Gent

Wat maakt Magnelis® zo succesvol?

  • Bewezen corrosiebestendigheid, ondersteund door meer dan 10 jaar tests in openlucht op meer dan 16 locaties wereldwijd, externe certificaten van vele Europese landen en sterke garanties voor projecten zelfs bij agressieve atmosferische omstandigheden.  
  • Zijn gemakkelijke verwerking, in vergelijking met verzinkt staal, in alle belangrijke stadia zoals profileren, buigen, lassen en snijden. 
  • Magnelis® vermindert de milieuvoetafdruk van vervaardigde producten door een lager gebruik van grondstoffen (zoals zink) en natuurlijke hulpbronnen, een verminderde zinkafvoer tijdens de levensduur van het product, en een langere levensduur van het eindproduct.  

Magnelis® wordt gebruikt voor tal van toepassingen in vele sectoren, zoals de zonne-energie, de bouw, magazijnrekken, elektrische apparatuur en HVAC (koel- en verwarmingstechnieken), landbouw en civiele techniek (bv. vangrails). 

Magnelis® is het product bij uitstek voor het zonne-energiesegment. Veel van onze klanten produceren profielen en structuren die gebruikt worden in verschillende installaties voor zonne-energie, zoals zonneparken, industriële dakpanelen, geconcentreerde parabolische torens (CSP-technologie),…  

Voor montagestructuren van fotovoltaïsche panelen is de zonne-energiesector zeer veeleisend wat betreft duurzaamheid en lange levensduur. Magnelis® wordt gebruikt voor vele zonne-energieprojecten in België en in vele landen in de wereld, waaronder megaprojecten in het Midden-Oosten. Dankzij de gegarandeerde duurzaamheid, is Magnelis® het perfecte antwoord op deze verwachting.  

Met de volledige toewijzing van een productielijn aan Magnelis® spelen we in op de steeds toenemende marktvraag naar hernieuwbare energiebronnen.  

Initieel werd Magnelis® geproduceerd in de productiesites van ArcelorMittal in Luik, Avilés en Bremen. Eerder deze maand, kondigde AMNS India de start aan van een Magnelis® productielijn in India. Bij ArcelorMittal Gent breidt de productie van Sidgal 1 het gamma Magnelis® bekleed staal uit, en maakt ook de bijkomende oppervlakbehandeling met Easyfilm® op basis van een dunne organische coating mogelijk. Deze nieuwe eigenschap die wereldwijd uniek is, maakt van Magnelis® een product dat volledig aangepast is aan toepassingen met hogere visuele en esthetische eisen. 

Magnelis® werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de R&D-centra OCAS in Gent, CRM Group in Luik en Global R&D in Maizières. Sinds de lancering in 2011 heeft het bedrijf dikkere coatings ontwikkeld om een langere levensduur te bieden in de meest veeleisende omgevingen en om een alternatief te bieden voor naverzinking of andere materialen. Het gamma is ook beschikbaar gemaakt voor onze hogesterktestalen, wat het mogelijk maakt om de structuren lichter te maken en hun kosten te optimaliseren. 

Onze klanten worden ook steeds klimaatbewuster en vragen om staal met een lage CO²-uitstoot. ArcelorMittal Europa heeft hiervoor een product ontwikkeld, XCarb®, gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd. Magnelis® is beschikbaar als XCarb® gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd staal met een CO²-voetafdruk die 65% lager is in vergelijking met de traditionele hoogovenroute. 

Dit XCarb® staal wordt geproduceerd via een elektrische vlamboogoven met gebruik van schroot en 100% hernieuwbare elektriciteit. 

Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium: “Magnelis® onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke kwaliteiten en biedt een levensduur die veel langer is dan die van andere metallisch beklede producten. Met meer dan 50 jaar corrosiebestendigheid betekent het een doorbraak in staaltechnologie. Door Magnelis® te combineren met ultrahogesterktestalen optimaliseren we het staalgebruik en verminderen we de CO2-voetafdruk. Onze inzet voor duurzaamheid wordt verder versterkt door onze XCarb®-initiatieven. Met Magnelis® op onze Eurogal lijn in Luik en nu ook op de Sidgal 1-lijn en een efficiënte toeleveringsketen kunnen we aantrekkelijke levertijden bieden, die onhaalbaar zijn met materialen die buiten Europa worden ingekocht. De omschakeling van de verzinkingslijn naar Magnelis® is bovendien opnieuw een mooi staaltje teamwork. Heel wat collega’s werkten nauw samen om van dit project alweer een succes te maken, daar ben ik dan ook bijzonder trots op.”  

Jan Jambon, Minister-president van de Vlaamse regering: “Het rapport van Draghi over de staat van de Europese (maak)-industrie bevestigt de inzichten die we tijdens de allereerste Vlaamse Industrietop onder de vlag van Flanders Technology & Innovation naar voren brachten. Daarom zal de Vlaamse overheid samen met bedrijven zoals ArcelorMittal voluit de kaart blijven trekken van innovatie. Belangrijk is dat de budgetten voor onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen jaarlijks boven de 3% van ons BBP blijven. We moeten alles op alles zetten om Vlaanderen internationaal te blijven positioneren als een belangrijke investeringsregio met een maakindustrie die duurzame topproducten oplevert.” 

Pierre-Yves Jeholet, Viceminister-president van de Waalse regering, en Waals Minister van Economie, Industrie, Digitalisatie, Economie, Werkgelegenheid en Opleiding: “Als Waals Minister van Economie ben ik bijzonder trots op dit Magnelis®-product, dat oorspronkelijk in Luik werd ontwikkeld, en ook op het feit dat Wallonië en Vlaanderen samenwerken aan dit project. Deze op-en-top Belgische samenwerking rond Magnelis® toont aan dat wanneer onze talenten, middelen en knowhow samenkomen, innovatie bloeit. Het is een sterke boodschap die we vandaag op Europese en internationale schaal uitdragen: België is en blijft een leider op het vlak van spitstechnologieën, dankzij de complementariteit en de samenwerking van zijn regio’s.” 

Jo Brouns, Vlaams Minister van Economie, Werk, Innovatie en Landbouw: “ArcelorMittal benadrukt met Magnelis® hun inzet voor duurzaamheid en bewijst opnieuw dat ze innovatie gebruiken om hun concurrentiekracht te versterken. Als Vlaams Minister voor Economie en Innovatie ben ik dan ook trots dat we al jarenlang samen met ArcelorMittal investeren in kennisontwikkeling en innovatie rond staal in Vlaanderen.” 

Carina Van Cauter, Gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen: “De verduurzaming van de industrie brengt grote uitdagingen, maar ook opportuniteiten met zich mee. In North Sea Port vinden we tal van bedrijven en kennisinstellingen die de handen in elkaar slaan om met innovatieve producten toegevoegde waarde te creëren en ons te onderscheiden van andere landen en werelddelen. ArcelorMittal bewijst met de ontwikkeling van Magnelis® opnieuw dat het een essentiële partner is in de verduurzaming van onze industrie en samenleving.” 

Inauguratie Magnelis lijn ArcelorMittal Gent