ArcelorMittal en LanzaTech werken samen aan de bouw van een baanbrekende installatie die biobrandstof zal produceren. De investering bedraagt 87 miljoen euro.
13 juli 2015 – ArcelorMittal, de wereldwijde leider in staalproductie en mijnbouw, heeft samen met LanzaTech een intentieverklaring ondertekend om een installatie in Gent te bouwen die een gedeelte van het hoogovengas in biobrandstof zal omzetten. Ten opzichte van de conventionele fossiele brandstoffen kan biobrandstof de uitstoot van broeikasgassen met 80% verminderen. Biobrandstof kan worden gebruikt als mengsel dat je bij de benzine in je auto kan toevoegen, maar het kan ook tot andere producten worden verwerkt, zoals bijvoorbeeld als brandstof voor vliegtuigen.
Het project zal 47.000 ton ethanol per jaar opleveren, dit is genoeg om een half miljoen auto’s te voorzien van een brandstof die met ethanol werd gemengd. Het project zal dan ook heel duidelijk de meerwaarde van het recycleren van gassen aantonen. Daardoor zal de CO2-emissie van ArcelorMittal verminderen en zullen er minder fossiele brandstoffen uit de grond worden gehaald.
Tijdens de staalproductie wordt ongeveer de helft van de gebruikte koolstof omgezet in koolmonoxide. Vandaag wordt dit gas omgevormd tot elektriciteit, waarbij er koolstofdioxide ontstaat. De technologie van LanzaTech zal het hoogovengas aan de hand van microben fermenteren om zo biobrandstof te produceren. Voor elke ton biobrandstof die wordt geproduceerd, zijn er 5,2 olievaten minder nodig en daalt de CO2-uitstoot van ArcelorMittal met 2,3 ton.
De technologie van LanzaTech kreeg onlangs in de Verenigde Staten de prijs ’Presidential Green Chemistry’ door de ‘Environmental Protection Agency (EPA)’ toegekend. LanzaTech werkt samen met ondernemingen uit allerlei sectoren, inclusief de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en het Japanse industriële conglomeraat Mitsui.
De bouw van de installatie zal plaatsvinden bij ArcelorMittal Gent, het overeenkomstig budget bedraagt 87 miljoen euro. De aanvang van de bouwwerken wordt later dit jaar verwacht, de productie van biobrandstof wordt daarbij tegen midden 2017 verwacht. De bouw zal in twee fasen gebeuren: De eerste fase, medio 2017, zal een initiële capaciteit van 16.000 ton ethanol per jaar opleveren. In de tweede fase, die in 2018 vervolledigd zal zijn, wordt de totale capaciteit naar 47.000 ton ethanol per jaar gebracht.
ArcelorMittal dat reeds sinds 2011 aan dit project werkt, is een langetermijnpartnerschap met LanzaTech aangegaan. Dit brengt met zich mee dat, zodra de installatie in Gent is voltooid en de commerciële meerwaarde ervan wordt aangetoond, het de bedoeling is om bijkomende installaties binnen de andere vestigingen van ArcelorMittal te bouwen. Verwacht wordt dat, zodra het volledige potentieel in Europa wordt bereikt, er ongeveer 500.000 ton biobrandstof per jaar kan worden geproduceerd.
“Deze samenwerking met LanzaTech is een mooi voorbeeld van hoe we alle mogelijkheden om onze CO2-uitstoot te verminderen aan het bekijken zijn. We hopen hiermee over te stappen naar een lagere koolstofeconomie,” zegt Carl De Maré, vicepresident Innovatie bij ArcelorMittal. “Staal wordt via een chemisch proces geproduceerd. Dit resulteert in een hoge uitstoot van gassen. Deze nieuwe technologie laat ons echter toe om deze gassen om te zetten in een brandstof die aanzienlijke voordelen biedt ten opzichte van de conventionele fossiele brandstoffen. Het is een bijkomend voorbeeld van waarom onze ecologische voetafdruk bekeken moet worden binnen de volledige levenscyclus van staal. Dit aangezien staal 100% recycleerbaar is en omdat we dankzij onze continue productinnovatie ook de ecologische voetafdruk van onze klanten verminderen.”
“ArcelorMittal is een pionier op het gebied van vernieuwing in de staalindustrie. Voorts heeft het duidelijk zijn engagement naar het reduceren van zijn koolstofemissies aangetoond,” zegt Jennifer Holmgren, CEO van LanzaTech. “We zijn dan ook ontzettend verheugd om deze samenwerking en onze eerste productie-installatie in Europa aan te kondigen. Het is duidelijk dat we alle oplossingen en de verbintenis van grote ondernemingen en landen wereldwijd nodig hebben in onze strijd om de fossiele brandstoffen in de grond te houden.”
Aangezien de productie van biobrandstof een nieuwe activiteit is, heeft ArcelorMittal de ambitie om een joint venture op te richten om deze technologie samen met gespecialiseerde partners uit te rollen. Financiering zal in verschillende hoeken worden gezocht. 10,2 miljoen euro werd reeds verzekerd vanuit het 2020 Horizon programma van de EU om verder onderzoek en ontwikkeling uit te voeren. Daarnaast vinden momenteel ook aanvullende gesprekken plaats met bijkomende mogelijke investeerders.