ArcelorMittal en LanzaTech kondigen aan: Mijlpaal voor ethanolproductie en eerste verscheping vanuit vlaggenschip Steelanol in Gent

LanzaTech het koolstof-recyclingbedrijf dat bovengrondse koolstof omzet in duurzame brandstoffen, chemicaliën, materialen en eiwitten, en ArcelorMittal, ’s werelds toonaangevend geïntegreerde staal- en mijnbouwbedrijf, hebben vandaag aangekondigd dat ethanol uit ArcelorMittal’s commerciële vlaggenschip Steelanol in Gent, een productiemijlpaal heeft bereikt waarbij de ethanolvolumes een significant niveau hebben bereikt wat de grootschalige verzending per binnenschip mogelijk maakt. Eerder deze maand ontving LanzaTech de eerste levering via binnenschip, en nu is de ethanol onderweg om gezuiverd en verkocht te worden aan LanzaTech’s CarbonSmartTM-klanten zoals Coty. Deze realisatie is een stap vooruit in de gezamenlijke strategie van LanzaTech en ArcelorMittal om een bloeiende Europese toeleveringsketen voor duurzame ethanol te ontwikkelen, geproduceerd in de regio. 

De Steelanol-installatie van ArcelorMittal zet koolstofrijke industriële emissies van zijn hoogoven om in brandstofwaardige ethanol met behulp van geavanceerde koolstofrecyclingtechnologie ontwikkeld door LanzaTech. De productie van ethanol begon in 2023 en de productie-eenheid is de eerste van dit type voor de Europese staalindustrie. De geproduceerde ethanol kan rechtstreeks op de brandstofmarkten verkocht worden of verder gezuiverd of omgezet worden voor gebruik in een breed scala aan consumentenproducten zoals kleding, persoonlijke verzorging en verpakkingen. 

“Deze productiemijlpaal betekent een belangrijke stap in de richting van het verwerken van industriële emissies als grondstoffen – in plaats van als afval – om op winstgevende wijze de Europese toeleveringsketens te ondersteunen bij het creëren van alledaagse producten,” zei Dr. Jennifer Holmgren, voorzitter en CEO van LanzaTech. “Onze missie bij LanzaTech is om koolstof steeds opnieuw te benutten, zodat we niet telkens aanzienlijke hoeveelheden fossiele koolstof uit de grond hoeven te halen. Samen met ArcelorMittal kijken we ernaar uit om deze realisatie verder uit te bouwen en onze activiteiten samen uit te breiden terwijl we blijvend werken aan een duurzame wereldwijde circulaire economie.” 

“Wij zijn verheugd een nieuwe belangrijke mijlpaal in onze transitie naar decarbonisatie bereikt te hebben: de eerste levering van ethanol per schip,” zei Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal België. “Deze prestatie is de volgende essentiële stap na de succesvolle eerste industriële en commerciële productie van ethanol, gerealiseerd dankzij de toewijding van ons team en de hechte samenwerking met LanzaTech. Met initiatieven zoals Steelanol, dat koolstofrijke gassen omzet in ethanol, en Torero, dat biokool uit afvalhout produceert, boeken we al aanzienlijke vooruitgang in het verminderen van CO2-uitstoot. Het aanpakken van klimaatuitdagingen vereist echter een holistische benadering, waarbij duurzaamheidsinitiatieven zoals energie-efficiëntie, CCUS en elektrificatie naast Steelanol een sleutelrol spelen. Samen zetten we ons in voor een duidelijk stappenplan om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.” 

De Steelanol-installatie van ArcelorMittal heeft de capaciteit om jaarlijks 80 miljoen liter geavanceerde ethanol te produceren, ongeveer de helft van de huidige totale vraag in België. De Steelanol-installatie moet het mogelijk maken om de koolstofemissies van de site in Gent met 125.000 ton per jaar te verminderen, en draagt zo bij aan het EU-Klimaatdoelstellingsplan 2030 om de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van het decennium met 55% te verminderen. Projectpartners zijn onder andere Primetals Technologies en E4tech (ondertussen overgenomen door ERM), met steun van CINEA, het Europees Uitvoerend Agentschap Klimaat, Infrastructuur en Milieu.