ArcelorMittal lanceert XCarb™ Accelerator Programma om baanbrekende technologische start-ups te ondersteunen en decarbonisatie te bevorderen.

25 mei 2022

ArcelorMittal lanceert vandaag zijn zoektocht naar de beste bedrijven en de slimste ideeën met het oog op baanbrekende technologieën die de decarbonisatie van de staalindustrie kunnen versnellen. Start-upbedrijven over de hele wereld die gespecialiseerd zijn in baanbrekende technologieën worden uitgenodigd om aanvragen in te dienen om mee te dingen naar investeringen uit ArcelorMittal’s XCarb™ Innovation Fund, dat tot doel heeft jaarlijks tot 100 miljoen US$ te investeren in dergelijke transformatieve technologieën, en toegang te krijgen tot ArcelorMittal’s advies en expertise op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling, commercialisering van technologie en bedrijfsmentorschap.

Het XCarb™ Innovation Fund is in overeenstemming met de doelstelling van ArcelorMittal, ‘Slimmer staal voor mens en planeet’, en investeert in bedrijven die de overgang naar een koolstofarme en uiteindelijk koolstofvrije staalproductie kunnen versnellen, zodat ze zich sneller kunnen ontwikkelen en de schaalgrootte kunnen bereiken die nodig is om hun technologieën commercieel levensvatbaar te maken.

Dit jaar zullen de finalisten worden uitgenodigd om hun ideeën voor te stellen op een ‘Accelerator Day’ en zo kans te maken op investeringssteun van het fonds om hun baanbrekende projecten op te schalen en vooruitgang te boeken op weg naar een toekomst met minder uitstoot. Er wordt niet alleen financiële steun geboden, maar succesvolle kandidaten krijgen ook toegang tot:

  • Ongeëvenaarde industriële expertise en advies
  • Toonaangevende onderzoekscentra en R&D-programma’s om de technologische ontwikkeling te versnellen
  • Commerciële expertise inzake technologieën, IP-bescherming en wereldwijde roll-out
  • Aanzienlijke backoffice- en functionele capaciteit van de groep om schaalvergroting mogelijk te maken en de marktintroductietijd te verkorten

Kandidaten moeten geregistreerde start-ups zijn met concepten voor commercieel schaalbare technologieën die een groot potentieel hebben om de staalproductie te decarboniseren. Start-ups die in aanmerking komen, kunnen overal ter wereld een aanvraag indienen, aangezien het fonds wereldwijd wil investeren in de meest innovatieve technologieën om ArcelorMittal te ondersteunen in haar decarbonisatietraject. Inzendingen voor de eerste ronde moeten uiterlijk op 20 juni binnen zijn. Meer informatie over het programma en hoe u een aanvraag kunt indienen, is te vinden op:

 XCarb™ Accelerator Programme | ArcelorMittal

Inzendingen worden gevraagd in zeven verschillende technologiegebieden:

1.    Doorbraak in de manier waarop staal wordt geproduceerd (procédés en technologieën)

2.    Van afval naar gas of biokoolstof (innovatieve manieren om afval te verwerken)

3.    Technologieën voor ‘reforming’/transformatie van gassen

4.    Doorbraaktechnologieën in het domein van waterstof

5.    Koolstofopvang, -gebruik en -opslag (meer bepaald koolstofopvang met omzetting in chemicaliën/brandstof of permanente scheiding/mineralisatie)

6.    Grootschalige energieopslagtechnologieën voor de lange termijn

7.    Schone energietechnologieën

De ‘Accelerator Day’ zelf vindt plaats in de tweede helft van juli (definitieve datum nog vast te stellen), waarbij de finalisten de kans krijgen om hun bedrijf voor te stellen en hun baanbrekende technologieën te ‘pitchen’ voor een panel van experts uit de sector.

In een reactie verklaarde Aditya Mittal, CEO van ArcelorMittal:

“De noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen is een van de grootste investeringsbehoeften van onze tijd. Staal kan een enorme bijdrage leveren aan de decarbonisatie van de wereldeconomie en bij ArcelorMittal zijn we vastbesloten om het voortouw te nemen bij de inspanningen van onze industrie en om de snelheid van onze vooruitgang te versnellen. Het bevorderen van de ontwikkeling van technologieën en processen die van cruciaal belang zijn voor de transitie’ van onze industrie, is een zeer belangrijk onderdeel daarvan”.

Irina Gorbounova, Hoofd van het XCarb Innovation Fund™, voegde daar nog aan toe:

“We hebben al een toonaangevende reeks decarbonisatietechnologieën in ontwikkeling, maar we zijn altijd op zoek naar verdere mogelijkheden om onze vooruitgang te versnellen. Deze wedstrijd biedt ons een boeiend platform om betrokken te raken bij en steun te verlenen aan de beste en slimste ideeën die onze industrie kunnen decarbonisereen. De winnaars zullen enorme voordelen genieten – toegang tot potentiële financiering, commerciële en onderzoeksondersteuning, ongeëvenaarde kennis en industriële netwerken die zij nodig hebben om hun ontwikkeling op te schalen. Onze ‘Accelerator Day’ biedt start-ups de kans om het volledige potentieel van hun technologieën te benutten en ervoor te zorgen dat ze een betekenisvolle impact hebben op ons bedrijf, onze industrie en de wereld in zijn geheel”.

ArcelorMittal’s XCarb™ Innovatiefonds

Sinds de lancering in maart vorig jaar heeft het ArcelorMittal XCarb™ Innovatiefonds al 180 miljoen dollar geïnvesteerd in projecten en technologieën die de overgang naar een koolstofarme staalindustrie versnellen. Tot op heden is geïnvesteerd in vier bedrijven die baanbrekende technologieën ontwikkelen op het gebied van hernieuwbare energie, energieopslag op lange termijn, koolstofrecycling en groene waterstof. Het gaat om:

  1. Heliogen, een bedrijf actief in hernieuwbare energie dat zonne-energie benut door gebruik te maken van een veld van spiegels die fungeren als een vergrootglas van verschillende afmetingen om het zonlicht te concentreren en op te vangen;
  2. Form Energy, dat een baanbrekende technologie voor energieopslag ontwikkelt;
  3. LanzaTech, dat zich toelegt op het opvangen van koolstofrijke gassen van het staalproductieproces en het omzetten ervan in duurzame brandstoffen en chemicaliën; en
  4. H2Pro, een marktverstoorder die groene waterstof produceert door elektrolyse van water.

Daarnaast is ArcelorMittal een ankerpartner in het Breakthrough Energy’s Catalyst program, waarbij het bedrijf zich verbindt tot een investering van $ 100 miljoen in aandelen over een periode van vijf jaar. Breakthrough Energy is opgericht door Bill Gates en zet zich in voor de schaalvergroting van de technologieën die de wereld nodig heeft om tegen 2050 een netto-nulemissie te bereiken. De inspanningen van Breakthrough Energy omvatten investeringsinstrumenten, filantropische programma’s en beleidsbeïnvloeding. Haar Catalyst-programma is een nieuw model dat vooropstelt hoe bedrijven, overheden en particuliere filantropie de volgende generatie schone technologieën kunnen financieren, produceren en op grote schaal ingang doen vinden.

Voor meer informatie over het XCarb™ Innovation Fund en om te begrijpen hoe start-ups hun plaats op de finale van de ‘Accelerator Day’ kunnen veiligstellen: XCarb™ Accelerator Programme | ArcelorMittal

Over ArcelorMittal

ArcelorMittal is ‘s werelds grootste staal- en mijnbouwonderneming, met een aanwezigheid in 60 landen en primaire staalproductie-installaties in 16 landen. In 2021 had ArcelorMittal een omzet van 76,6 miljard dollar en een ruwstaalproductie van 69,1 miljoen ton, terwijl de ijzerertsproductie 50,9 miljoen ton bereikte.

Ons doel is steeds slimmere staalsoorten te produceren die een positief effect hebben op mens en planeet. Staal dat gemaakt wordt volgens innovatieve processen die minder energie verbruiken, aanzienlijk minder koolstof uitstoten en de kosten drukken. Staal dat schoner, sterker en herbruikbaar is. Staal voor elektrische voertuigen en hernieuwbare energie-infrastructuur dat samenlevingen zal ondersteunen bij hun transformatie in deze eeuw. Met staal in onze kern, onze inventieve mensen en een ondernemerscultuur in het hart, zullen wij de wereld ondersteunen bij het realiseren van die verandering. Dit is wat er volgens ons nodig is om het staalbedrijf van de toekomst te zijn.

ArcelorMittal is genoteerd op de beurzen van New York (MT), Amsterdam (MT), Parijs (MT), Luxemburg (MT) en op de Spaanse beurzen van Barcelona, Bilbao, Madrid en Valencia (MTS).

Voor meer informatie over ArcelorMittal kunt u terecht op: http://corporate.arcelormittal.com/

  
Contact ArcelorMittal Investor Relations 
  
General+44 20 7543 1128
Retail+44 20 3214 2893
SRI+44 20 3214 2801
Bonds/Credit E-mail+33 171 921 026 investor.relations@arcelormittal.com
  
  
Contact ArcelorMittal Corporate Communications 
  Paul Weigh Tel: E-mail:    +44 20 3214 2419 press@arcelormittal.com