Geluidshinder bij Steelanol

Zondagavond 20/10 omstreeks 21u45 vond er bij onze Steelanol-installatie een incident plaats. Daarbij werd één van de bioreactoren foutief afgeblazen tijdens het zuurstofvrij maken met stikstof. Wij onderzoeken momenteel de oorzaak. Dit gaf aanleiding tot geluidshinder voor onze buren gedurende 8 minuten. Er was geen gevaar voor de omwonenden.

Ook op zondagavond 13/10 veroorzaakte onze Steelanol-installatie kortstondig enkele momenten van geluidshinder. Dit had te maken met het aflaten van druk van de bioreactoren bij de heropstart na een geplande stilstand.

Elk van de 4 bioreactoren wordt 2 keer per jaar geledigd en gereinigd. Bij het stilleggen en heropstarten worden de bioreactoren zuurstofvrij gemaakt met behulp van stikstof, dit uit veiligheidsoverwegingen. We plannen dit maximaal in overdag, maar vorige week gebeurde dit uitzonderlijk op zondagavond en op een hogere druk dan normaal, waardoor er extra geluidshinder werd veroorzaakt.

Wij hebben daarom de werkwijze aangepast en zullen voortaan tijdens de avond-nachtperiode (tussen 20u ‘s avonds – 8u ‘s morgens) niet langer op hoge druk de bioreactoren afblazen. Hierdoor voorkomen we de geluidsoverlast die hiermee gepaard ging tijdens de nacht.

We zullen het begin en einde van een onderhoudsstilstand ook telkens communiceren naar onze buren via de burenpagina op onze website en via sociale media.

Onze excuses voor de hinder van de voorbije weken. We verzekeren dat we alles in het werk zullen stellen om onze impact op de omgeving zoveel mogelijk te beperken.