Solano® van ArcelorMittal gaat voor Nature

Solano®, het toonaangevende gecoate staal voor dak- en gevelbekleding, is de nieuwste toevoeging aan het Nature-assortiment van ArcelorMittal. Dit assortiment bestaat uit een reeks organisch gecoate stalen die volledig vrij zijn van ftalaten, chromaten en zware metalen[1]. ArcelorMittal bevestigt zijn leiderspositie door als eerste producent dik gecoat staal (200 micron) aan te bieden dat vrij is van hexavalent chroom. 

Solano Nature

Deze chemicaliën staan onder de EU REACH-verordening[2] bekend als “zeer zorgwekkende stoffen” (ZZS) die mogelijk gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Het gebruik van deze chemicaliën moet vanaf 2017 geleidelijk worden stopgezet in Europa. ArcelorMittal Europa – Vlakke Producten heeft beslist om op deze voorgeschreven termijn te anticiperen.

ArcelorMittal Europe – Flat Products werkt al geruime tijd aan haar groene technologieën. In 2011 lanceerde de divisie haar Nature-assortiment: een productlijn van duurzaam en organisch voorgelakt staal met coatings en oppervlaktebehandelingen die in overeenstemming zijn met REACH2.

Solano® is het nieuwste product in het Nature-assortiment waartoe ook de gecoate staalsoorten Granite® en Estetic® behoren.

Solano® Nature  is milieuvriendelijker en heeft een onovertrefbare levensduur[3]. De coating wordt aangebracht op  thermisch dompelverzinkt substraat: puur zink of zink en aluminium (galfan). De ongekende flexibiliteit van Solano® Nature maakt het geschikt om te plooien, koud te vervormen en diep te trekken zonder het oppervlak te beschadigen.

“Voor wat de volksgezondheid en het milieu betreft is Solano® Nature een vanzelfsprekende keuze. De onovertroffen eigenschappen op het gebied van flexibiliteit en corrosiebestendigheid lenen zich uitstekend als gevelbekleding voor gebouwen die in uitdagende industriële omgevingen of kustgebieden staan,” zegt André Lavaud, product marketing manager bij ArcelorMittal Europe – Flat Products.

Met Solano® Nature is het gehele assortiment van organisch gecoat staal van ArcelorMittal Europe – Flat Products nu vrij van chromaten en zware metalen. Daarmee voldoet het volledig aan de Europese REACH-verordening.


[1] Lood of hexavalent chroom
[2] REACH: Registration, Evaluation, Autorisation and Restriction of Chemicals
[3] Solano® valt in de categorie RC5 (hoogste corrosiebestendigheid) en de UV-bestendigheidscategorie RUV3 onder de Europese norm EN10169