ArcelorMittal Gent investeert in de warmwalserij

In de Gentse vestiging van ArcelorMittal wordt 49 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe hefbalkoven die twee oudere doorstootovens in de warmwalserij moet vervangen.

helfbalkovenDe warmwalserij van ArcelorMittal wordt gevoed door twee hefbalkovens en twee doorstootovens. De ovens warmen de plakken op tot een temperatuur van ongeveer 1.250 °C. Nadien worden de 22 cm dikke plakken in dikte gereduceerd tot een warmgewalste plaat van gemiddeld 2,5 mm.

De nieuwe derde hefbalkoven zal de twee bestaande doorstootovens vervangen en zal een opwarmcapaciteit hebben van 225 ton per uur. De nieuwe oven zal gebruik maken van de nieuwste brandertechnologie om het gasverbruik, de NOx-uitstoot en het materiaalverlies in de oven te beperken. De oven zal ook uitgerust zijn met stoomkoeling om de hefbalken te koelen. Er is gekozen voor een ‘upgradable’ hefbalkoven wat eventueel toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden openlaat.

De nieuwe hefbalkoven zal veertig procent minder energie verbruiken dan de oudere ovens. Dit zal een positieve impact hebben op het milieu. De nieuwe oven biedt daarnaast ook een hogere bedrijfszekerheid waardoor de werkingskosten van de warmwalserij zullen dalen. Tot slot zal de kwaliteit van de warmgewalste producten eveneens verder verbeteren.

De indienstname van de nieuwe hefbalkoven wordt eind dit jaar verwacht. Deze investering is van zeer groot strategisch belang voor de Gentse site en illustreert het vertrouwen dat de Groep in ons bedrijf stelt.