ArcelorMittal kondigt eerste industriële productie van ethanol aan

ArcelorMittal kondigt de eerste industriële productie van ethanol aan bij Steelanol, Europa’s eerste CCU-project (Carbon Capture and Utilisation). Deze historische mijlpaal werd bereikt op 7 november 2023, bij ArcelorMittal Belgium in Gent. De eerste productie op industriële schaal is een belangrijke stap op weg naar de volledige ingebruikname van de Steelanol-installatie. ArcelorMittal heeft tijdens het hele project samengewerkt met zijn partners LanzaTech, Primetals Technologies en E4tech (nu ERM).

De Steelanol-installatie vangt koolstofrijke industriële gassen op die vrijkomen bij de staalproductie van ArcelorMittal Gent, en zet ze biologisch om in ethanol met behulp van LanzaTechs koolstofbiorecyclingproces. De technologie van LanzaTech werkt als een brouwerij, maar in plaats van gist die suiker consumeert, consumeren gepatenteerde bacteriën, bekend als een biokatalysator, koolstofgas en zetten het om in essentiële chemische bouwstenen zoals ethanol.

De installatie werd in december 2022 officieel ingehuldigd, gevolgd door een koude ingebruikname. Nadien werd de biokatalysator in de installatie geïntroduceerd (een proces dat inoculatie wordt genoemd) om de groei van de micro-organismen te starten en de productie van nieuwe moleculen te verifiëren. In juni 2023 werden in de inoculator de eerste stalen geproduceerd die ethanol bevatten.

De voorbije weken werden de gassen van de hoogoven veilig in de bioreactoren geïntroduceerd. Daaruit volgde op 7 november de eerste industriële productie van ethanol uit één van de vier bioreactoren. De komende maanden wordt een verdere ramp-up van de productie verwacht. De installatie heeft de capaciteit om 80 miljoen liter ethanol te produceren, bijna de helft van de totale huidige vraag naar ethanol voor het mengen van brandstoffen in België. Ze heeft het potentieel om de jaarlijkse koolstofuitstoot van de fabriek in Gent met 125.000 ton te verminderen.

De ethanol die in Gent wordt geproduceerd, kan worden gebruikt als bouwsteen voor een verscheidenheid aan producten, waaronder duurzame transportbrandstoffen, verpakkingsmaterialen, kleding en zelfs cosmetische parfums, en zo bijdragen aan de inspanningen om de chemische sector wereldwijd koolstofarmer te maken.

Naast de samenwerking met LanzaTech, Primetals Technologies en E4tech, heeft ArcelorMittal financiering verkregen uit verschillende bronnen, waaronder het Horizon 2020-programma van de Europese Unie en de Europese Investeringsbank, om verder onderzoek en ontwikkeling uit te voeren en het project op te schalen. De Vlaamse overheid gaf ook strategische milieusteun via VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen.