ArcelorMittal Gent wekt interesse bij 359 ingenieursstudenten UGent

Op 7 maart en 18 april ll. verwelkomde ArcelorMittal Gent 359 enthousiaste studenten eerste bachelor ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent voor een bedrijfsbezoek op maat. Het bedrijfsbezoek stond in het teken van duurzaamheid, ondernemerschap en ethiek, maar gunde de studenten ook een blik achter de schermen van het hoogtechnologische en duurzame staalproductieproces.

Het bezoek gaf de studenten de unieke opportuniteit om te ontdekken welke jobs in de bedrijfswereld zij later kunnen opnemen. ArcelorMittal Belgium neemt immers ingenieurs met alle mogelijke specialisaties aan boord. Het bedrijfsbezoek ondersteunde de studenten ook bij hun keuzes van specialisatie tijdens hun verdere studieloopbaan.


Zoals Prof. Kim Verbeken terecht opmerkte, vormt theorie de basis, maar praktische expertise is ook onmisbaar: “Onze ingenieursstudenten krijgen in eerste bachelor een stevige theoretische basis, maar we vinden het belangrijk dat ze ook meteen kennis maken met de industrie. ArcelorMittal Belgium is daarvoor een uitstekend voorbeeld als internationaal bedrijf waar vele ingenieurs dagelijks op innovatieve wijze werken aan een meer duurzame samenleving. “

De samenwerking tussen ArcelorMittal Belgium en UGent is een mooi voorbeeld van de synergie tussen de academische wereld en de industrie, die innovatie en duurzaamheid stimuleert. Van de hightech in de productieprocessen, volledig geautomatiseerde kranen en installaties of nieuwste technologieën op het vlak van milieu, deze studenten waren uit de eerste hand getuige van de gedrevenheid van onze medewerkers in actie.

Diverse openstaande vacatures

In 2023 wierf ArcelorMittal Belgium een recordaantal (407) nieuwe medewerkers aan, waarvan 56 ingenieurs. Het bedrijf is bijkomend nog op zoek naar 150 nieuwe medewerkers: productiemedewerkers, technici, ingenieurs, IT’ers, medewerkers voor ondersteunende afdelingen, enz.


Diversiteit en Inclusie is één van de prioriteiten binnen het bedrijf. ArcelorMittal Belgium is ervan overtuigd dat meer diversiteit onder de medewerkers een grote troef is. “Iedereen van ons team heeft een belangrijke rol te spelen, zowel de ervaren mensen als de jonge mensen, de denkers en de doeners, de vernieuwers en de handhavers. Hier is het van groot belang dat ieder zichzelf kan zijn en verschillen erkend en omarmd worden. We willen ervoor zorgen dat iedereen zich welkom en goed voelt in onze organisatie,” aldus Frouke Lambert, CHR (Chief Human Resources).


Decarbonisatie en toekomstplannen

ArcelorMittal Belgium wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Een grote uitdaging want de huidige productie is gebaseerd op kolen waarbij CO2 vrijkomt. Om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te
bereiken, schakelt het bedrijf een versnelling hoger met grootschalige decarbonisatieprojecten én de bijhorende aanwerving van extra medewerkers.

Met het project ‘Green Primary’ werkt ArcelorMittal aan de realisatie van de eerste geïntegreerde vlakstaal productiesite die zal vertrekken van groen staal in zijn productieproces. Hierbij zal o.a. één van de twee hoogovens vervangen worden door een ander procedé, gebaseerd op gas, schroot en elektrische ovens. Dat reduceert al drastisch de CO2-uitstoot. Het einddoel is hoogwaardig staal produceren in een koolstofneutraal productieproces, met DRI-technologie die op waterstof is gebaseerd. Het is het grootste investeringsproject ooit op de Gentse site sinds de oprichting.