Torero officieel in gebruik genomen

ArcelorMittal heeft als primeur voor de Europese staalindustrie een installatie in gebruik genomen om afvalhout om te zetten in biokool, met als doel het verbruik van fossiele kool te verminderen bij zijn staalbedrijf in Gent, België.

  • De installatie vertegenwoordigt een investeringsbedrag van €35 miljoen en is de eerste in zijn soort in de Europese staalindustrie.
  • Het project maakt deel uit van een multi-technologische strategie om de koolstofuitstoot in de site in Gent te verminderen.

19 december 2023
ArcelorMittal Belgium heeft een passie voor duurzaamheid en circulariteit en vervult een absolute pioniersrol in de industrie als het gaat om klimaattransitie. ArcelorMittal streeft ernaar staal op een maatschappelijk verantwoorde manier te produceren en houdt daarbij rekening met de impact langs de volledige productieketen.

ArcelorMittal Belgium engageert zich om het actieplan te realiseren dat erin bestaat om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 35% te verminderen ten opzichte van 2018 en tegen 2050 klimaatneutraal te worden. In dit kader heeft ArcelorMittal Belgium een installatie in gebruik genomen om afvalhout te verwerken tot biokool die geschikt is voor het hoogovenproces, waardoor het volume fossiele kool wordt verminderd. Dit project zal de jaarlijkse koolstofuitstoot met 112.500 ton verminderen. De Torero-installatie zal jaarlijks 88.000 ton afvalhout omzetten in 37.500 ton biokool.

Het gebruik van biokool in het hoogovenproces leidt tot biogas, dat wordt omgezet in ethanol door de Steelanol-installatie. De ethanol kan vervolgens worden gebruikt als bouwsteen voor de vervaardiging van verschillende chemische producten, waaronder brandstoffen voor transport, verf, kunststoffen, kleding en zelfs cosmetische parfums, en draagt zo bij aan de decarbonisatie-inspanningen van de chemische sector. De ethanol wordt gezamenlijk vermarkt door ArcelorMittal en LanzaTech onder de merknaam Carbalyst®.

Het Torero-project wordt ondersteund door Europese financiering*, waarbij het projectconsortium bestaat uit de volledige waardeketen:

  • Industrie: ArcelorMittal,
  • Expert onderzoeksorganisaties: Joanneum Research, Universiteit van Graz en Chalmers Technische Universiteit,
  • Ontwikkelaar van de technologie voor het carbonisatieproces: Perpetual Next (voorheen TorrCoal).

Bij de bouw van de nieuwe installatie waren 70 externe medewerkers betrokken. De uitbating van deze installatie zal leiden tot 16 nieuwe permanente directe banen bij ArcelorMittal Belgium.

Manfred Van Vlierberghe (CEO ArcelorMittal Belgium): “ArcelorMittal Belgium heeft de ambitie om zijn staalproductie sneller en verder te decarboniseren. Zo engageren wij ons om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 35% te verminderen ten opzichte van 2018, en om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. We willen niet alleen onze koolstofvoetafdruk verminderen, maar ook onze afvalvoetafdruk – ons staalbedrijf heeft een roadmap naar nul koolstofemissies en nul afval. We zullen dit stap voor stap doen, op verantwoorde wijze. De ingebruikname van de Torero-installatie is zo’n stap – het gedeeltelijk vervangen van fossiele kool door biokool. Dit past perfect bij ons XCarb®-programma dat alle producten en staalproductieactiviteiten van ArcelorMittal met verminderde, lage en nul koolstofemissies samenbrengt, evenals bredere initiatieven en innovatieprojecten, in een gezamenlijke inspanning om aantoonbare vooruitgang te boeken naar koolstofneutraal staal.”

Martijn Dekker (CTO Perpetual Next): “Verandering begint bij degene die durven voorop te lopen. Dat is precies wat ArcelorMittal doet met Torero door als eerste een installatie voor carbonisatie op biogene basis op de site zelf te bouwen. We zijn enthousiast over het Torero-project, dat is gebaseerd op de C-Vertr-carbonisatietechnologie van Perpetual Next, en tot leven komt in een van de grootste staalbedrijven in Europa. Overschakelen naar biokool, geproduceerd uit lokaal verkregen afvalhout, is een zeer effectieve route om de CO₂-voetafdruk in het staalproductieproces van vandaag te verlagen en circulair te worden. We hebben meer dan een decennium besteed aan het perfectioneren van onze gepatenteerde C-Vertr-carbonisatietechnologie. We zijn zeer trots om ArcelorMittal te mogen ondersteunen als technologiepartner.”