De VELUX Groep werkt samen met ArcelorMittal aan koolstofarm staal

Woensdag 19 april 2023

De VELUX Groep start een samenwerking met ArcelorMittal, ‘s werelds grootste staal- en mijnbouwbedrijf, als onderdeel van haar inspanningen om de emissies in de waardeketen te halveren tegen 2030.

De bedrijven zullen nu samenwerken om de koolstofvoetafdruk van het staal dat wordt gebruikt in VELUX dakramen te verlagen, met als doel de ingebouwde CO2 tot 70 procent te verminderen (afhankelijk van het type staalproduct dat wordt gebruikt) in vergelijking met conventioneel geproduceerd staal.

De kwaliteit van het staal is bijzonder belangrijk om optimale prestaties te garanderen van de scharnieren waarmee VELUX dakramen worden bediend en de beugels waarmee ze worden geïnstalleerd. De VELUX Groep streeft naar een halvering van de scope 3 emissies tegen 2030 en de samenwerking met leveranciers van materialen voor haar producten is essentieel om dit te bereiken.

“Dit voorjaar bestellen we de eerste levering van koolstofarm staal bij ArcelorMittal”, zegt Jesús Villalba, Senior Director, Direct Procurement bij de VELUX Groep. “We zijn erg enthousiast over de reis die ArcelorMittal is begonnen om van emissie-intensieve energie voor staalproductie over te stappen op staalproductie met een lagere koolstofuitstoot. Samenwerkingen zoals deze maken het mogelijk om onze producten koolstofvrij te maken en we kijken uit naar de positieve impact op de koolstofemissies van onze producten en ons bedrijf.”

ArcelorMittal’s XCarb® gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd platstaal wordt geproduceerd met minimaal 75% schroot en 100% hernieuwbare elektriciteit. Het zal nu in grotere hoeveelheden worden getest in een VELUX-fabriek in Gniezno, Polen, om te zien hoe het presteert in scharnieren en beugels. Tegelijkertijd zullen VELUX en ArcelorMittal samenwerken om de koolstofvoetafdruk van staal dat gebruikt wordt in sommige andere onderdelen voor dakramen te verlagen.

“De aankondiging van vandaag is het hoogtepunt van vele maanden werk met onze collega’s van de VELUX Groep en in onze testlaboratoria en productielijnen in Europa”, aldus Laurent Plasman, CMO Industry, ArcelorMittal Europe – Flat Products. “Dankzij de interesse en steun van onze klanten zijn we in staat om XCarb® gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd staal te produceren voor een groeiend aantal toepassingen en verleggen we de grenzen van wat we voor mogelijk hielden toen we XCarb® twee jaar geleden lanceerden. Ik wil de VELUX Groep bedanken voor haar inzet voor dit project tot nu toe; terwijl we aan het begin van deze reis staan, kijk ik uit naar de resultaten van deze samenwerking op lange termijn om de milieu-impact van staal dat wordt gebruikt in VELUX dakramen te verminderen.”

De samenwerking tussen de twee bedrijven werd aangekondigd op BAU – ‘s werelds toonaangevende beurs voor architectuur, materialen en systemen, in München, op 19 april 2023.

Marie Stenild, Sustainability Partnership Program Manager, Global Procurement, bij VELUX, en Tomasz Plaskura, CMO East Europe, ArcelorMittal Europe – Flat Products.