‘s Werelds eerste duurzaam bakgerei wordt voorgesteld op Ambiente in Frankfurt

6 februari 2023

Marktleider Guardini heeft samen met partners ArcelorMittal, de marktleider in staalproductie en mijnbouw, Cooper Coated Coil (CCC) de fabrikant van bekleed staal en coatingfabrikant ILAG een nieuw assortiment bakgerei met een kleinere milieu-impact gelanceerd. Het resultaat van dit viervoudige partnerschap en drie jaar durend ontwikkelingsproces is XBake, een gamma van duurzaam bakgerei waarvan het staal wordt aangekocht met XCarb® groenstaalcertificaten van ArcelorMittal. Het bakgerei is  gemaakt met een innovatieve PFAS-vrije antiaanbaklaag, ontwikkeld door ILAG en aangebracht op ArcelorMittal’s staalrollen door CCC.

Het resultaat is XBake – een gamma van duurzaam bakgerei met een gloednieuwe antiaanbaklaag die vrij is van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). XBake werd op 3 februari 2023 in Frankfurt gelanceerd op Ambiente, de grootste en belangrijkste internationale vakbeurs voor consumptiegoederen ter wereld, tijdens een ceremonie waarbij alle vier de bedrijven aanwezig waren.

Guardini kreeg het idee om het project te starten en de milieu-impact van hun producten te verminderen toen klanten vragen begonnen te stellen over de hoeveelheid gerecycleerd materiaal in hun bakgerei. Hoewel Guardini het ongebruikte staal actief uit zijn processen recycleert, besefte het management van het bedrijf dat het onmogelijk was om de exacte hoeveelheid gerecycleerd materiaal in het nieuwe aangekochte staal in getallen uit te drukken.

“XCarb® bracht ons een groot voordeel”, verklaarde Marco Guardini, Managing Director van Guardini. “We konden openlijk en betrouwbaar aan ons klanten vertellen dat het staal duurzaam werd geproduceerd. Onze berekeningen tonen aan dat we door het gebruik van ArcelorMittal-staal met XCarb® groenstaalcertificaten de CO2-impact van onze producten verminderen. Dat is heel belangrijk en heeft grote belangstelling bij onze klanten gewekt.”

Yves Koeberle, CEO, ArcelorMittal Europe – Flat Products, sprak op de Ambiente-beurs in Frankfurt: “We zijn enorm trots dat we met onze klant Cooper Coated Coil en hun klant Guardini hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van XBake, het eerste consumentenproduct dat het XCarb®-logo op de verpakking plaatst.  Onze XCarb® groenstaalcertificaten betekenen een aanzienlijke CO2-vermindering in staalproductieprocessen en zijn een belangrijk onderdeel van ons doel om onze CO2-uitstoot in Europa tegen 2030 met 35 % te verminderen en tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.” 

Voor de PFAS-vrije antiaanbaklaag wilde Guardini klanten in aanloop naar de mogelijke PFAS-beperkingen in de EU en de VS een oplossing bieden. Zowel de Europese Unie als de VS ondernemen namelijk stappen om een verbod op deze PFAS-chemicaliën te overwegen in verschillende consumententoepassingen, waaronder bak- en kookgerei. Guardini wendde zich tot ILAG, een Zwitserse coatingproducent, om een volledig nieuwe bekleding te ontwikkelen.

Bakgerei hield enkele unieke uitdagingen in, constateert Florian Pick, Chief Sales Officer voor ILAG: “In de eerste plaats moesten we een nieuwe functionele basis ontwikkelen voor de antiaanbaklaag, die bestand was tegen de persen die gebruikt werden om bakgerei te vormen. Een andere uitdaging was het correct aanbrengen van de bekledingsdikte op een hogesnelheidsbekledingslijn. We hebben in totaal drie jaar nodig gehad om de nieuwe bekleding te ontwikkelen.”

Het testen en aanbrengen van de nieuwe bekleding op de staalrollen was het werk van CCC – Guardini’s vaste leverancier van bekleed staal – wat een technische uitdaging was. “Guardini moest het staal kunnen persen zonder de bekleding aan te tasten”, aldus Kevin Tranter, Managing Director van CCC. “Vandaag kan CCC consequent commerciële batches van dit materiaal produceren op onze hogesnelheidsbekledingslijnen.”

Nu koopt CCC de staalrollen van ArcelorMittal aan met bijhorende XCarb® groenstaalcertificaten. Vervolgens wordt het staal bekleed met de PFAS-vrije antiaanbaklaag voordat ze aan Guardini worden verkocht. CCC geeft de certificaten, samen met het staal, door aan Guardini. “Dit stelt ons in staat om een vermindering van onze Scope 3-emissies te verantwoorden en te rapporteren in overeenstemming met de Greenhouse Gas Protocol Corporate Accounting and Reporting Standard,” aldus Marco Guardini.

Naast de verminderde CO2-uitstoot en PFAS-vrije bekleding is de verpakking van het bakgerei strikt FSC-gecertificeerd. Tot slot gebeurt de productie van de bakvormen voor 100% in Italië met een Italiaanse en Europese toeleveringsketen.

Wil je meer weten?

https://www.guardini.com/en/all-products/lines/steel-moulds/xbake.html