Een primeur in de staalindustrie: verschillende sites van ArcelorMittal ontvangen ResponsibleSteel-certificaat

20 juli 2021

ArcelorMittal kondigde vandaag aan dat het de certificering ResponsibleSteel™ heeft behaald in België, Duitsland en Luxemburg. De staalproductievestigingen van ArcelorMittal Belgium (Gent, Luik, Geel en Genk), Luxemburg (Belval, Differdange en Rodange) en Duitsland (Bremen en Eisenhüttenstadt) zijn de eerste staalbedrijven wereldwijd die onafhankelijk geauditeerd zijn en voldoen aan de normen voor ResponsibleSteel, het eerste wereldwijde multistakeholder norm- en certificeringsinitiatief.

Het ResponsibleSteel-auditproces stelt elke vestiging in staat aan te tonen dat haar productieprocessen voldoen aan streng gedefinieerde normen voor een brede waaier van sociale, milieu- en bestuurscriteria, waaronder     

  • Klimaatverandering en uitstoot van broeikasgassen
  • Waterbeheer en biodiversiteit
  • Mensenrechten en arbeidsrechten
  • Relaties met gemeenschappen en zakelijke integriteit

De norm is gebaseerd op 12 principes met een variatie aan criteria en onderliggende vereisten. Om een ResponsibleSteel-certificering te ontvangen, moet elke vestiging een gedetailleerde audit van derden ondergaan, waarbij een onafhankelijk Certificeringscomité de uiteindelijke beslissing neemt over de certificering. ArcelorMittal werkte samen met de internationale auditor AFNOR en zijn Duitse dochteronderneming GUTcert, gespecialiseerde bedrijven in certificerings- en beoordelingsdiensten.

Geert Van Poelvoorde, CEO, ArcelorMittal Europa vertelt: “Verantwoorde productietechnieken en hoge ethische en bedrijfsnormen worden steeds belangrijker voor onze klanten en eindgebruikers. De ResponsibleSteel-certificering stelt onze klanten gerust dat we voldoen aan de verwachtingen voor het vaststellen van koolstofreductiedoelstellingen en aan de verwachtingen op het vlak van milieu- en sociale normen in elke fase van de productie. Veel teams in ArcelorMittal zijn betrokken bij het certificeringsproces en ik wil hen feliciteren met het harde werk dat ze hebben geleverd om bij de eerste vestigingen te zijn die de ResponsibleSteel™-certificering hebben ontvangen – dit is een hele prestatie!”

Dhr. Van Poelvoorde legt uit welke lessen er werden getrokken uit het ResponsibleSteel-certificeringsproces:

“In het bijzonder heeft het ResponsibleSteel-proces ons geholpen onze benadering te verbeteren van het sociaal beheer ten aanzien van onze rechthebbenden, waaronder onze lokale gemeenschappen, onze medewerkers en de aannemers die in onze vestigingen werken. Hoewel sociale duurzaamheid altijd een belangrijk onderwerp voor ons is geweest, heeft ResponsibleSteel ons geleerd een meer op beheersystemen gebaseerde benadering te hanteren voor domeinen zoals mensenrechten, diversiteit en arbeidsrechten. Hierdoor is het nu ons doel om sociale onderwerpen te beheren met dezelfde systematische strengheid als waarmee kwaliteits-, milieu- en veiligheidsthema’s worden behandeld.”

Hij voegde eraan toe: “Gezien de omvangrijke investeringen die we al hebben gerealiseerd om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 30% te verminderen en tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, en gezien onze ruimere milieu-investeringen in al onze vestigingen, heb ik er alle vertrouwen in dat we onze doelstelling zullen bereiken om begin 2022 in elk van onze vestigingen binnen Vlakke Producten Europa de certificering te behalen.” 

ArcelorMittal Europa – Lange Producten wil in 2022 ook de ResponsibleSteel™-certificering uitbreiden naar meerdere vestigingen.

Tijdens een evenement in ArcelorMittal Gent naar aanleiding van de eerste certificeringen van de ArcelorMittal-vestigingen, zei Anne-Claire Howard, CEO van ResponsibleSteel het volgende: “Ik ben zeer verheugd dat de certificatie van de eerste staalvestigingen die zijn beoordeeld volgens de zeer strenge criteria van de ResponsibleSteel-norm, is goedgekeurd.  De ResponsibleSteel-norm is het resultaat van het enige echte wereldwijde multistakeholderinitiatief in de staalsector – ontwikkeld om ervoor te zorgen dat bedrijven en consumenten erop kunnen vertrouwen dat het staal dat zij gebruiken in elke fase op verantwoorde wijze is ingekocht en geproduceerd.“

Ze gaat verder: “Ik wil de teams van ArcelorMittal feliciteren die de ontwikkeling en nu de implementatie van de ResponsibleSteel-norm op de eerste vestigingen in Europa hebben ondersteund. Dit is echt een baanbrekend moment voor zowel ResponsibleSteel als de staalsector. Ik kijk ernaar uit om te kunnen samenwerken met het groeiende aantal ResponsibleSteel-leden en heb er alle vertrouwen in dat er de komende maanden steeds meer staalvestigingen aan de certificering zullen werken.  Dit zal de markten, de financiële wereld en de regeringen een duidelijk en krachtig signaal geven dat de staalsector niet alleen de staalproductie koolstofneutraal wil maken, maar ook wil zorgen voor verantwoorde ESG (Environmental, Social & Governance)-praktijken in de staalproductie.”

Na de eerste fase in Europa zullen andere vestigingen van ArcelorMittal over de hele wereld deel uitmaken van het programma.

In 2021 zal ResponsibleSteel een norm voor de certificering van staalproducten lanceren, die strenge vereisten zal omvatten voor de toeleveringsketen van grondstoffen. ArcelorMittal zal een actieve rol blijven spelen in de ontwikkeling van dit aspect van het programma.  Staal is het meest gebruikte materiaal ter wereld en wie staal gebruikt in de transport-, automobiel-, infrastructuur-, verpakkings-, bouw-, energie- en witgoedsector, verwacht steeds vaker dat de materialen waarmee er wordt werkt, op verantwoorde wijze worden aangekocht en geproduceerd. ResponsibleSteel, ‘s werelds eerste certificeringssysteem voor verantwoord inkopen van staal, wil aan deze verwachtingen voldoen.