Storm bouwt eerste subsidievrij windpark van België op de terreinen van ArcelorMittal Belgium in Gent

14 juni 2021

Vlaams Minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir opende de werf van het nieuwe Storm-windpark op de terreinen van staalbedrijf ArcelorMittal in de haven van Gent. Daar verrijzen tegen eind dit jaar drie windturbines met een rotordiameter van 162m, een tiphoogte tot 230m en een vermogen van 6 MW per turbine. Het gaat om de grootste windturbines van België.

ArcelorMittal Gent koopt twintig jaar lang alle elektriciteit van het windpark tegen een vaste prijs. Het staalbedrijf verzekert zich zo van een gegarandeerde aanvoer van goedkope en hernieuwbare energie. Storm kan daardoor het windpark subsidievrij realiseren, zonder een beroep te doen op het systeem van groenestroomcertificaten.

Windturbines

Windenergie is de goedkoopste vorm van elektriciteitsproductie geworden. Een MWh aan elektriciteit uit een nieuwe windturbine kost minder dan een MWh aan elektriciteit uit bijvoorbeeld een nieuwe gascentrale, steenkoolcentrale, biomassacentrale of kerncentrale.

“Hoe sneller we windturbines kunnen uitrollen, hoe lager de elektriciteitsfactuur van onze gezinnen en hoe sterker de concurrentiepositie van onze bedrijven,” zegt gedelegeerd bestuurd Jan Caerts van Storm. “We zijn dan ook blij en fier dat we vandaag kunnen beginnen aan de bouw van de grootste windturbines van België, waarmee we de staalfabriek van ArcelorMittal twintig jaar lang zullen voorzien van goedkope energie.”

Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium, zegt: “ArcelorMittal Gent behoort tot de wereldtop inzake energie-efficiëntie en CO2-uitstoot per ton staal. Met dit nieuwe en eerste subsidievrije windpark zetten we samen met Storm een volgende mijlpaal neer op het vlak van hernieuwbare energie. De lokaal geproduceerde groene stroom wordt volledig verbruikt door onze interne staalproductieprocessen, waardoor onze CO2-voetafdruk kleiner wordt. De nieuwe windturbines zijn bovendien een mooi voorbeeld van het belang van staal in ons dagdagelijkse leven. Zonder staal, geen duurzame energie.”

“Windturbines worden steeds groter en efficiënter. De mooie samenwerking tussen Storm en ArcelorMittal Belgium toont aan dat ze ook steeds minder en minder steun nodig hebben om rendabel te zijn. De bouw van het eerste subsidievrije windpark in Vlaanderen sterkt mij in mijn overtuiging dat we met de Vlaamse regering op het juiste pad zitten door de certificatensteun voor zon- en windprojecten geleidelijk uit te faseren,” zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Het subsidievrije Storm-windpark zal jaarlijks meer dan 45.000 MWh aan elektriciteit leveren aan de productiesite van ArcelorMittal in Gent. Dat komt overeen met het equivalent jaarlijks elektriciteitsverbruik van 13.000 gezinnen. Het windpark vermijdt elk jaar de uitstoot van 11.225 ton CO2. De ingebruikname is voorzien voor het voorjaar van 2022.