ArcelorMittal Gent zet volgende stap naar de productie van staal met nul CO2-emissies, door fossiele steenkool te vervangen door biokool van Perpetual Next

ArcelorMittal Gent heeft een belangrijke stap gezet in zijn decarbonisatietraject met de keuze voor hoogwaardige biokool als grondstof voor zijn staalproductieproces. Voor de productie van staal werd totnogtoe fossiele steenkool ingezet, onder meer om ijzer uit ijzererts te halen.

ArcelorMittal Gent start een pilootproject op om biokool te gaan gebruiken als hoogwaardige gedeeltelijke vervanging van fossiele steenkool. De biokolen worden op een verantwoorde manier verkregen bij het Nederlandse bedrijf Perpetual Next, dat de biokolen produceert met behulp van zijn gepatenteerde torrefactietechnologie op hoge temperatuur. De samenwerking met ArcelorMittal in Gent start met een eerste levering van 30.000 ton biokool voor de hoogoven in Gent, opschaalbaar naar 350.000 ton biokool op jaarbasis.

Noodzaak voor verandering
De wereldwijde staalproductie in 2020 bedroeg 1,86 miljard ton ruwstaal, waarvan 70% werd geproduceerd in hoogovens die fossiele steenkool gebruiken. Verwacht wordt dat de vraag naar staal tegen 2050 zal zijn verdubbeld ten opzichte van het huidige niveau, wat bij een ongewijzigd beleid tot een verdubbeling van de CO2-uitstoot zou kunnen leiden. Dat onderstreept de noodzaak tot verandering: in vergelijking met het gebruik van fossiele steenkool wordt er per ton biokool 2,5 ton CO2 bespaard.

Torrefactie
De torrefactietechnologie van Perpetual Next zet biomassa die afkomstig is uit door de Forest Steward Council (FSC) gecertificeerde bossen om in biokool met dezelfde eigenschappen als fossiele steenkool. Bij deze technologie worden de grondstoffen via een thermisch raffinageproces omgezet in biokolen. Hierdoor ontstaat een relatief betaalbare hernieuwbare grondstof met een hoge energiedichtheid. De gepatenteerde technologie is eigendom van Perpetual Next, dat hoogwaardige kool uit zijn eigen productiefaciliteiten levert, evenals de technologie, met inbegrip van de torrefactiereactoren.

Manfred Van Vlierberghe – CEO ArcelorMittal Belgium:

“ArcelorMittal Belgium heeft de ambitie om zijn staalproductie sneller en verder te decarboniseren dan het Akkoord van Parijs voorschrijft. We willen niet alleen onze CO2-voetafdruk verkleinen, maar ook onze afvalvoetafdruk – ons staalbedrijf heeft een roadmap naar nul koolstofemissies en nul afval. We zullen dit stap voor stap doen, op een verantwoorde manier, en de aankondiging van vandaag is zo’n stap – fossiele steenkool gedeeltelijk vervangen door biokool. De torrefactietechnologie van Perpetual Next past perfect in ons XCarb®-programma dat alle producten en staalproductieactiviteiten van ArcelorMittal met verminderde, lage en nul koolstofemissies, alsook bredere initiatieven en groene innovatieprojecten, samenbrengt in één enkele inspanning die gericht is op het realiseren van aantoonbare vooruitgang in de richting van staal met netto nul CO2-uitstoot.”

Martijn van Rheenen, CEO Perpetual Next:

“Met de toepassing van onze technologie voor ArcelorMittal Gent ontsluiten we een nieuwe industrie om te helpen verder te verduurzamen. De  biokool heeft dusdanig hoogwaardige eigenschappen dat deze een gedeeltelijke vervanging biedt voor fossiele steenkool in toepassingen zoals het productieproces van de staalindustrie. Naast het verminderen van de CO2-uitstoot van ArcelorMittal zelf, geeft deze stap de klanten van ArcelorMittal de mogelijkheid om hun zogenoemde scope 3emissies te reduceren, in overeenstemming met het EU-programma ‘Fit for 55’ zoals dat afgelopen 14 juli is voorgesteld door Frans Timmermans, Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie.” 

Over ArcelorMittal & ArcelorMittal Belgium

ArcelorMittal is het grootste staal- en mijnbouwbedrijf ter wereld, met vestigingen in 60 landen en Primary productiesites in 17 landen. In 2020 realiseerde ArcelorMittal een omzet van 53,3 miljard dollar en produceerde het 71,5 miljoen ton ruwstaal, en 58,0 miljoen ton ijzererts.

ArcelorMittal Belgium, met vestigingen in Gent, Luik, Genk en Geel telt 5.000 medewerkers. De totale directe en indirecte tewerkstelling wordt op 30.000 jobs geraamd. Het bedrijf produceert hoogwaardig staal voor de meest uiteenlopende toepassingen in de automobielsector en andere industriële sectoren zoals de groene-energiesector, bouwsector, witgoedsector, verpakkingssector, …

Wij streven naar het bouwen van een betere wereld met slimmere staalsoorten. Staalsoorten die worden vervaardigd volgens innovatieve processen die minder energie verbruiken, aanzienlijk minder koolstof uitstoten en de kosten verlagen. Staalsoorten die schoner, sterker en herbruikbaar zijn. Staalsoorten voor elektrische voertuigen en een infrastructuur voor hernieuwbare energie die samenlevingen gedurende deze eeuw zullen ondersteunen bij hun transitie. Met onze kernactiviteit staal, onze inventieve mensen en onze ondernemende bedrijfscultuur zullen wij de wereld bijstaan om die verandering tot stand te brengen. Dit is wat er naar onze mening nodig is om het staalbedrijf van de toekomst te zijn.

Contactgegevens ArcelorMittal Belgium

Jan Cornelis, Country Manager: jan.cornelis@arcelormittal.com | +32 9 347 35 72 | +32 499 599 394

contact.belgium@arcelormittal.com

Over Perpetual Next

De missie van Perpetual Next bestaat erin verdere klimaatverandering te voorkomen door de reductie van CO2-uitstoot en de opvang en opslag van CO2 voor haar klanten. Perpetual Next realiseert dit door afval te voorkomen en organische afvalstromen met behulp van toonaangevende technologie op te waarderen tot hoogwaardige grondstoffen en producten. Perpetual Next is georganiseerd in drie divisies: Trading, Conversions en Technologies. Voor de opslag van CO2 voert Perpetual Next een actief herbebossingsbeleid. In 2021 worden in de landen waar Perpetual Next actief is minimaal één miljoen bomen aangeplant ten gunste van herbebossing. Perpetual Next genereert met haar activiteiten CO2-rechten, die fundamenteel onderdeel vormen van haar bedrijfsmodel. Perpetual Next heeft haar missie verbonden aan de UN Sustainability Development Goals, de ESG-criteria en de EU Green Deal.


Contactgegevens Perpetual Next

www.perpetualnext.com    

info@perpetualnext.com  

Joost Oostveen, Corporate Communications: j.oostveen@perpetualnext.com | +31(0)6 20 42 44 38