Opstart nieuwe installatie voor de ontzwaveling van het cokesgas

Eind juli 2023 werd de nieuwe installatie voor de ontzwaveling van het cokesgas van ArcelorMittal Gent opgestart. Een team van meer dan 100 gespecialiseerde techniekers, ingenieurs en vakmensen werkte gedurende 20 maanden samen aan deze hoogtechnologische realisatie. Het gaat om een investering van 29 miljoen euro.

De nieuwe ontzwavelingsinstallatie, die een kopie is van de bestaande installatie, zorgt ervoor dat tijdens onderhoudsstilstanden van één van beide ontzwavelingsinstallatie, de andere installatie de zuivering van het cokesgas garandeert. Tot voorheen was de back-up van de bestaande installatie ontoereikend om het cokesgas op dezelfde manier te zuiveren en emissies te vermijden. Met deze investering van 29 miljoen euro worden emissies, zoals laatst in het voorjaar van 2023, volledig vermeden.

ArcelorMittal Gent is in november 2021 gestart met de bouw van de nieuwe installatie, met de firma Thyssenkrupp Uhde als hoofdaannemer. Een team van meer dan 100 gespecialiseerde techniekers, ingenieurs en vakmensen werkte gedurende 20 maanden samen aan deze hoogtechnologische realisatie. Eind juli 2023 werd deze installatie succesvol in dienst genomen.

Timelapse van de bouw van de nieuwe ontzwavelingsinstallatie.