Storm neemt eerste subsidievrije windpark van België in gebruik op de terreinen van ArcelorMittal Belgium in Gent
Vlaams Minister Matthias Diependaele nam vanochtend het eerste subsidievrije windpark van België in gebruik. De drie windturbines van Storm op de terreinen van ArcelorMittal Belgium in de haven van Gent zijn de grootste van België. ArcelorMittal Belgium in Gent koopt twintig jaar lang alle elektriciteit van de windturbines tegen een vaste prijs. Het windpark doet geen beroep op het systeem van groenestroomcertificaten.
Vlaams Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft het nieuwe Storm-windpark op de terreinen van staalbedrijf ArcelorMittal Belgium in de haven van Gent in gebruik genomen. Het windpark bestaat uit drie windturbines met een rotordiameter van 162m, een tiphoogte tot 230m en een vermogen van 6 MW per turbine. Het gaat om de grootste windturbines van België.
ArcelorMittal Belgium koopt twintig jaar lang alle elektriciteit van het windpark tegen een vaste prijs. Het staalbedrijf verzekert zich zo van een gegarandeerde aanvoer van goedkope en hernieuwbare energie. Storm kan daardoor het windpark subsidievrij realiseren, zonder een beroep te doen op het systeem van groenestroomcertificaten.
Windenergie is de goedkoopste vorm van elektriciteitsproductie in België. Een MWh aan elektriciteit uit een nieuwe windturbine kost minder dan een MWh aan elektriciteit uit bijvoorbeeld een nieuwe gascentrale, steenkoolcentrale, biomassacentrale of kerncentrale.
“Hoe groter de windturbine, hoe meer elektriciteit ze opwekt, en hoe goedkoper die elektriciteit wordt,” zegt gedelegeerd bestuurder Jan Caerts van Storm. “Een snelle transitie naar goedkope lokaal geproduceerde hernieuwbare energie is essentieel voor de verankering van de zware industrie in ons land en dus voor onze economische welvaart. We zijn dan ook blij dat we met dit project kunnen bijdragen aan de energiebevoorrading van ArcelorMittal Belgium.”
Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium, zegt: “De nieuwe windturbines op onze terreinen zijn voor ArcelorMittal Belgium een volgende mijlpaal op het vlak van hernieuwbare energie. De groene stroom die wordt opgewekt, zullen wij integraal gebruiken bij de productie van staal, waardoor onze CO2-voetafdruk nog verder verkleind wordt. Deze windturbines zijn bovendien grotendeels van staal gemaakt, een treffend voorbeeld van het belang van staal in ons dagdagelijkse leven en de manier waarop staal bijdraagt aan duurzame energie.”
“Er was een tijd dat we hernieuwbare energie massaal subsidieerden om ondernemingen en bij uitbreiding alle Vlamingen aan te moedigen om fossiele brandstoffen links te laten liggen. Ondertussen wordt groene energie steeds goedkoper en dragen steeds meer mensen en bedrijven hun steentje bij om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Met de inhuldiging van het eerste windpark in Gent dat werd gebouwd zonder één euro aan belastinggeld bereiken we een nieuwe mijlpaal. Dit is het bewijs dat wind- en zonne-energie ontegensprekelijk deel uitmaken van de CO2-vrije energiemix van morgen”, voegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir nog toe.
“De Gentse kanaalzone is een gebied waarin wordt samenwerkt en waarin men niet denkt in tonnages, maar in toegevoegde waarde en afbouw van CO2-uitstoot. Waar duurzaamheid nog niet zo lang geleden als een risico en een kostenpost werd gezien, is het vandaag een verhaal van kansen en economische groei. Door de samengang van verschillende industrieën en kennisinstellingen leent de Gentse kanaalzone zich uitstekend om hierin een voortrekkersrol op te nemen”, besluit Carina Van Cauter, Gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen.
De bouw van het subsidievrije Storm-windpark is recent afgerond. De windturbines zullen jaarlijks meer dan 45.000 MWh aan elektriciteit leveren aan de productiesite van ArcelorMittal in Gent. Dat komt overeen met het equivalent jaarlijks elektriciteitsverbruik van 13.000 gezinnen. Het windpark vermijdt elk jaar de uitstoot van 11.225 ton CO2. Aan de bouw van het windpark werd begonnen in het voorjaar van 2021. 431 omwonenden en medewerkers van ArcelorMittal Belgium investeerden, via de coöperatieve Storm CV, rechtstreeks mee in het windpark.