ArcelorMittal Tailored Blanks Gent

 • ArcelorMittal Tailored Blanks Gent

  De automobielsector is vragende partij om het gewicht van koetswerken steeds verder te verminderen. Lasergelaste vormstukken of tailor-welded blanks komen tegemoet aan die vraag.

  Lasergelaste vormstukken zijn kant-en-klare onderdelen die bij autobouwers in één stuk tot koetswerkonderdeel kunnen worden geperst. Ze bestaan uit aan elkaar gelaste veelhoekige platen met een verschillende dikte en met al dan niet verschillende materiaaleigenschappen.

  Wat gebeurt hier?

  ArcelorMittal Tailored Blanks Gent beschikt over alle noodzakelijke installaties om op basis van verzinkte staalrollen lasergelaste vormstukken te produceren. De installaties zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen: een kniplijn of “blanking”-lijn en verschillende laslijnen.

  In de blankinglijn knippen of ponsen we de al dan niet beklede rollen in plaatjes (“subblanks”) met een door de klant bepaalde vorm. Dat knippen of ponsen gebeurt door een snijwerktuig (schaar of matrijs) dat in een mechanische pers is opgesteld. Afhankelijk van de opbouw van de matrijs worden er per persslag één of meerdere subblanks met hoge snijkantkwaliteit geproduceerd. De subblanks worden door magnetische afvoerbanden uit de matrijs verwijderd en via een stapelaar op laadborden gestapeld. We sturen de laadborden via transportkettingen naar een automatisch magazijn, in afwachting van verdere verwerking.

  De lasactiviteit bestaat erin om door middel van een laserstraal (met een vermogen tot 9 KW) twee of meerdere subblanks zonder toevoegmateriaal aan elkaar te lassen. Doordat we geen toevoegmateriaal gebruiken tijdens het lassen, moet de kwaliteit van de snede aan de laserlaszijde van de subblank voldoen aan strenge eisen van rechtlijnigheid, gladheid en uniformiteit. Tijdens het lasproces worden de geometrie en de oppervlakkwaliteit van de lasnaad continu bewaakt.

 • Iets voor jou?

  In deze afdeling werken 85 mensen.
  Zin om bij ons aan de slag te gaan?
  Check dan meteen onze vacatures!

  Vacatures bekijken

  In het proces

  Hiervoor