-
Continue verflaagdiktemetingen
Klanten die voorgelakt staal bestellen, geven ook aan hoe dik de verflaag moet zijn die wij aanbrengen. Wij volgen die parameters nauwgezet op in onze organische bekledingslijnen.
In onze organische bekledingslijnen kunnen we staal verven met verschillende verftypes. Naargelang de eindtoepassing brengen we bijvoorbeeld een polyesterverf, polyurethaan of plastisol aan, maar we kunnen ook zinkhoudende, lasbare primers aanbrengen op staal dat bestemd is voor de automobielsector.
Laagdiktemeters volgens optisch principe
Het staal wordt eerst ontvet en voorbehandeld met een product dat de hechting van de verf op het verzinkte staal bevordert. Meestal brengen we een chromaatlaag aan op de staalplaat, maar soms ook een chroomvrij product. Die voorbehandelingslaag wordt aangebracht met een rollensysteem, waarna het staal wordt gedroogd en afgekoeld.
Op die plaats in de productielijn staat een laagdiktemeter opgesteld. Na de primeroven bevindt zich een gelijkaardig toestel, dat continu de laagdiktes meet van de primer- en backcoat-verven. Die lagen zijn meestal 7 tot 10 micrometer dik. De laagdiktemeters werken met UV-spectrometrie.
Hoe werkt het?
Vanuit een lichtbron wordt xenonlicht doorheen optische kabels en een systeem van spiegels naar de meetkop gebracht. Een reflector leidt de lichtstraal naar een elliptische spiegel die het licht op het te meten oppervlak projecteert. Het licht dat terugkeert van het meetoppervlak wordt gebundeld door de spiegel en via optische kabels naar de spectrofotometer geleid. Zo kunnen de diktemeters verflagen meten tot 7 micrometer. We beschikken voor elke verfsoort over een referentiecurve.
Om steeds betrouwbare meetresultaten te bekomen, ijken we de laagdiktemeters om de vier uur met een referentieoppervlak.
Doordat de laagdiktemeters online metingen uitvoeren tijdens het productieproces, moeten we minder staal van de rol knippen om labmetingen uit te voeren en zijn we zeker dat we precies voldoen aan de kwaliteitseisen van onze klanten.
-
Meer procesinnovatie