Milieu

Duurzaamheid in processen & infrastructuur

Een passie voor duurzaamheid en circulariteit en een voortrekkersrol in de industrie wat de klimaattransitie betreft

ArcelorMittal Europe implementeert actief een actieplan om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 35% te verminderen ten opzichte van 2018 en om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. De inspanningen van ArcelorMittal Belgium op het gebied van decarbonisatie passen binnen dit kader en kunnen worden samengevat in drie thema’s:

  1. De eerste pijler richt zich op energie-efficiëntie: het elimineren van energieverliezen, het verhogen van het schrootverbruik, het maximaal hergebruiken van restwarmte en het ontwikkelen van hernieuwbare energie. Vandaag heeft ArcelorMittal Belgium een capaciteit van 87 MW aan hernieuwbare energie. We zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om deze capaciteit verder uit te breiden.
  2. De tweede pijler is gebaseerd op het circulair gebruik van koolstof, koolstofafvang en -gebruik (CCU) en koolstofafvang en -opslag (CCS).
  • Het gebruik van afvalhout van gemeentelijke afvalinzamelpunten via het Torero-project is hier een voorbeeld van. De Torero-fabriek is een primeur voor de Europese staalindustrie om afvalhout om te zetten in biokool om het verbruik van fossiele kolen te verminderen. Deze fabriek zal de jaarlijkse koolstofemissies met 112.500 ton verminderen en 88.000 ton afvalhout omzetten in 37.500 ton biokool per jaar. 
  • Als onderdeel van CCU zet de Steelanol-fabriek, die ook een primeur is voor de Europese staalsector, staalgassen om in duurzame ethanol. Het gebruik van biokool in het hoogovenproces zal resulteren in biogas dat door de Steelanol-faciliteit wordt omgezet in ethanol met behulp van geavanceerde koolstofrecyclingtechnologie ontwikkeld door onze projectpartner LanzaTech. Ethanol kan vervolgens worden gebruikt als bouwsteen voor de productie van verschillende chemische producten, waaronder transportbrandstoffen, verven, kunststoffen, kleding en zelfs cosmetische parfums, en helpt zo de decarbonisatie-inspanningen van de chemische sector te ondersteunen.
  • ArcelorMittal Belgium werkt in samenwerking met Fluxys en North Sea Port aan een studie voor de bouw van een CO2-hub van waaruit de opgevangen CO2 naar permanente opslaglocaties kan getransporteerd worden.

3. De derde pijler richt zich aanvankelijk op elektrificatie. Na de succesvolle afronding van de pre-FEED (front-end engineering design) fase vorig jaar, bevindt het project zich momenteel in de FEED-fase. De voltooiing van de FEED-fase, verwacht in de herfst van 2024, zal de industriële opzet van het project, het implementatieschema en het definitieve budget bepalen, en de haalbaarheid van het project bevestigen.

decarbonisatie steelanol

XCarb® is een handelsmerk geregistreerd door ArcelorMittal dat staat voor de duidelijke richting die het bedrijf heeft ingeslagen naar de decarbonisatie van het staalproductieproces. In Q3/2023 organiseerden we het eerste elektrische vrachtvervoer van XCarb® staal naar klanten.

ArcelorMittal Belgium heeft een passie voor duurzaamheid en circulariteit. We zijn op weg om het duurzame staalbedrijf van de toekomst te worden door de ontwikkeling van baanbrekende technologieën. We nodigen je van harte uit om ons te helpen de CO2-uitstoot te verminderen; we zijn altijd op zoek naar getalenteerde mensen die het verschil kunnen maken!

Ten slotte wat informatie over ETS

ArcelorMittal Belgium opereert binnen het Europese Emissiehandelssysteem (ETS), wat betekent dat voor elke ton CO2-uitstoot een emissierecht moet worden ingeleverd. Hoewel ArcelorMittal Belgium tot de wereldtop behoort op het vlak van energie- en CO2-efficiëntie, moeten we ongeveer 20% van de CO2-rechten aankopen. De geïmporteerde staalvolumes in Europa betalen momenteel geen CO2-heffingen. We vragen niet om uitzonderingen, maar om een gelijk speelveld. De wereldwijde staalproductie bedraagt ongeveer 1,9 miljard ton per jaar, waarvan ongeveer 140 miljoen ton per jaar in Europa wordt geproduceerd. Een effectieve uitwerking van CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) zal van cruciaal belang zijn om een gelijk speelveld te creëren.

Op weg naar koolstofneutraliteit: Onze projecten in beeld

Om tegen 2050 koolstofneutraal te worden, hebben we een aantal grote baanbrekende initiatieven lopen, naast de continue verbeteringsprojecten die alle sites van ArcelorMittal gemeen hebben. Sommige projecten zijn al operationeel, andere worden op dit moment gebouwd. Wij zullen deze initiatieven ontplooien langs een synergetische combinatie van de hoogoven- en DRI (direct gereduceerd ijzer)-route.

Torero officieel in gebruik genomen

Torero officieel in gebruik genomen

dec 19, 20234 min read

Torero officieel in gebruik genomen ArcelorMittal heeft als primeur voor de Europese staalindustrie een installatie in gebruik genomen om afvalhout…

Innovatief productieproces

We willen een voortrekkersrol opnemen in de ontwikkeling van doorbraaktechnologieën die een wereldwijde overgang naar een koolstofarme economie moeten ondersteunen en mogelijk maken.

Wij blijven onze productieprocessen bijkomend verbeteren en investeren in doorbraaktechnologieën om die volgende grote stap te zetten op het vlak van innovatie en energie-efficiëntie. We willen de circulaire staalfabriek van de toekomst worden waarbij we reststromen herwerken tot nieuwe producten en afval inzetten als grondstof voor onze productie. 

  • Recyclage staal

    Staal is oneindig recycleerbaar zonder verlies van kwaliteit. Jaarlijks smelten we ruim 1 miljoen ton staalschroot in tot nieuw staal, dit is bijna 20% van ons productievolume.

  • Afval wordt grondstof

    Naast staalschroot, willen we ook plastics en houtafval als grondstof inzetten tijdens de productie van staal. Hierdoor bieden we een antwoord op de verwerking van moeilijke afvalstromen. Daarnaast zal ook de inzet van primaire grondstoffen verlaagd kunnen worden.

  • Procesgassen

    In samenwerking met verschillende partners werken we aan innovatieve technologieën waarbij we CO en CO2 van mekaar scheiden onder meer via amines. De gassen zetten we nadien om tot bio-ethanol en of proteïnen. De opbouw van de bio-ethanolinstallatie vindt momenteel plaats op onze site en wordt verwacht vervolledigd te zijn tegen 2020.

Duurzamere infrastructuur

Het duurzame bedrijf van de toekomst worden, richt zich ook op het verduurzamen van onze infrastructuur.

  • Zonnepanelen

    Op onze productiehallen tref je maar liefst 27.104 zonnepanelen aan, goed voor 10.000MWh. De panelen rusten op een structuur vervaardigd uit Magnelis®-staal, dat onder meer in onze Luikse site wordt geproduceerd. Geen duurzame energie zonder staal!

  • Windturbines

    Op onze site tref je momenteel 10 windturbines aan. Hier worden binnenkort nog 2 windturbines aan toegevoegd. Samen met de ruim 27.000 zonnepanelen beschikken we weldra over 50MW geïnstalleerde groene stroom. De duurzame energie die wordt opgewekt, wordt volledig intern gebruikt om onze productie te voeden.

  • Woon-werkverkeer

    We promoten het duurzame woon-werkverkeer. Op tien jaar tijd zijn het aantal fietskilometers die onze collega’s dagelijks richting onze site afleggen, verdubbeld. Ook wordt er steeds vaker voor bijvoorbeeld elektrische wagens geopteerd. Op te laden aan één van de laadpalen die op onze site aan te treffen zijn.


Verdere informatie

Onze initiatieven:

Kom meer te weten over: