Lichtgewicht opleggers

 • Lichtgewicht opleggers

  Producenten van voertuigen streven nadrukkelijk naar gewichtsvermindering, ook producenten van opleggers. Voor hen ontwikkelde ArcelorMittal Trailtech, de oplossing voor een lichtgewicht opleggerchassis.

  Lichtgewicht opleggers

  De vraag kwam vanuit de markt. Eén van onze klanten vroeg ons om nieuwe oplossingen voor het chassis van zijn opleggers. Het was de bedoeling om een chassis te ontwikkelen dat 30% lichter was dan het bestaande. Bovendien moesten de productiekosten van het chassis minstens 20% omlaag. Eenvoudig was anders.

  De klant wist heel goed wat hij wou: een brandstofbesparing van 700 liter per jaar. Bovendien moest het nieuwe chassis verdeelde belastingen tot 21 ton en geconcentreerde belastingen tot 24 ton aankunnen, terwijl de oplegger gekoppeld was aan een trekker. Tot slot waren ook de prestaties bij versnelling, vertraging en in bochten van belang.

  Nieuwe dunnere en lichtere stalen

  Ons antwoord op al die vragen: Trailtech. We maken daarbij gebruik van twee laaggelegeerde stalen met hoge sterkte en koolstofmangaanstaal. Dat koolstofmangaanstaal vind je in verschillende soorten opleggers. In het Trailtech-concept wordt het enkel in de wielbasis gebruikt.

  De nieuwe laaggelegeerde staalsoorten combineren een hoge sterkte met een goede vervormbaarheid en een gegarandeerde taaiheid bij lage temperaturen. Doordat beide staalsoorten een hoge elasticiteitsgrens hebben, kan de dikte aanzienlijk worden verminderd. Dunnere en lichtere staalsoorten zijn gemakkelijker te verwerken en drukken de verwerkingskosten. Ook de kosten om afgewerkte opleggers te vervoeren, zijn lager.

  Bewezen voordelen van Trailtech

  Kortom, onze ingenieurs zijn erin geslaagd om een opleggerchassis te ontwikkelen dat slechts 1,5 ton weegt. Dat is 39% minder dan voorheen. Doordat er minder staal nodig is voor het chassis, liggen de materiaalkosten 29% lager. De prestaties van het Trailtech-chassis voldoen aan alle vereisten.

  Rijdt een oplegger gemiddeld 150.000 km per jaar, dan schatten we met het Trailtech-concept 0,4 tot 0,6 liter per 100 km te besparen, terwijl de uitstoot van CO2 daalt met 1 tot 1,6 kg/100 km. Die besparingen komen overeen met de algemene doelstellingen die de transportbedrijven naar voren schoven om jaarlijks ongeveer 700 liter brandstof te besparen en 900 kg minder CO2 uit te stoten. Financieel gezien zouden de bedrijven per oplegger dankzij het Trailtech-concept jaarlijks 4.500 euro besparen op de gebruikskosten.

  De ontwikkeling van Trailtech toont nog maar eens aan dat economische en ecologische doelstellingen wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

 • Andere toepassingen