Veilige vangrails

 • Veilige vangrails

  Vangrails kunnen levens redden. Het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn, is daarbij cruciaal. Hogesterktestalen kunnen het verschil maken tussen leven en dood.

  Stalen vangrails voor hogere veiligheid

  De vangrails die je veelal ziet langs autosnelwegen en aan afritten, dienen als vangnet voor auto’s van 900 tot 1.500 kg. Sinds enkele jaren wordt dit type vangrail niet meer gemaakt uit constructiestaal, maar uit geavanceerde hogesterktestalen.

  De mechanische eigenschappen van die hogesterktestalen zijn makkelijker te beheersen dan voor constructiestalen en zijn optimaal voor de veiligheid. De vangrails absorberen de energie bij een crash beter. De vangrails zorgen ervoor dat voertuigen die van de weg raken, geleidelijk aan tot stilstand komen wanneer ze de vangrail raken. Bovendien helpt de vangrail de bestuurder weer controle over het stuur te krijgen. Zo verkleint het risico dat de auto op een ongecontroleerde manier terug in het verkeer komt.

  Doordat die staalsoorten sterker zijn, is er minder staal nodig om de vangrails te maken. Dat is goed voor het milieu en drukt de productiekosten. De hoge sterkte van de nieuwe staalsoorten maakte het ook mogelijk om de afstand tussen de steunpalen te verdubbelen. Per 100 meter vangrail zijn nu nog slechts 25 palen nodig, in plaats van 50.

  Dankzij de gewichtsvermindering door de overstap naar geavanceerde hogesterktestalen, zijn ook de transport- en plaatsingskosten van dit type vangrail met meer dan 25% gedaald.

 • Andere toepassingen